Бъркате хората? Може да страдате от „слепота за лица“

PRINT

Има хора, които просто не могат да помнят лица. Ако и вие сте сред тях, трябва да знаете, че за това си има научно обяснение – става дума за така наречената „слепота за лица“ (прозопагнозия), пише The Daily Mail.

Това състояние засяга около 2% от хората. В някои от най-тежките случаи хората не разпознават членовете на семейството си, съпрузите или приятелите. Една от възможностите е те да се опитат да ги различават по техните походка, прическа, дрехи или глас. Тази стратегия обаче не винаги работи.

Затова хората, които трудно различават лицата, са склонни да избягват социалното взаимодействие. Най-важното е човекът да осъзнае корена на проблема. За да им помогнат, учените разработили специални тест за диагностициране на това състояние, тъй като доскоро лекарите не разполагали с инструмент за различаването му.

Тестът се състои от 20 въпроса. Те са като „Съгласни ли сте с твърдението, че хората често бъркат познати хора с непознати?“ или “ Трудно ли ви е понякога да гледате филми, понеже бъркате героите?“ При други пък трябва да се съгласите или отречете констатации като „В училище ми беше трудно да разпознавам съучениците си“ или „Когато хората си сменят прическата или носят шапка, ми е трудно да ги разпознавам“. Ефективността на подхода вече е тествана в експерименти.

Източник: Daily Mail

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Бъркате хората? Може да страдате от „слепота за лица“ беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *