четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБългарите не ходят на лекар, но смятат, че са добре

Българите не ходят на лекар, но смятат, че са добре

Българите гледат с голяма доза безгрижие на здравословното си състояние, въпреки че са една от най-болните нации в Европейския съюз. Това става ясно от проучване на социологическата агенция „Ноема“, финансирано от компанията „Филипс“.

Девет от 10 българи на възраст от 18 до 70 г. определят здравословното си състояние като добро, много добро и отлично, разкри проучването. При това мъжете са по-големи оптимисти от жените. Фактите обаче сочат друго – ставаме все по-болни. Докато през 2010 г. хората с хронични заболявания са били 20%, сега те са 30%.

Половината анкетирани смятат, че в следващите 5 г. не са изложени на риск за здравето си. Това безгрижие се обяснява вероятно с факта, чепочти всеки десети никога не е ходил на профилактичен преглед. 40% пък са се проверявали при джипито преди години. До голяма степен се подценява важността на сърдечносъдовите и онкологичните заболявания, сочи проучването. Статистиката обаче сочи, че инсулти и инфаркти стоят зад две трети от смъртните случаи. Тези заболявания обаче притесняват едва един от 4-ма души.

Половината участници в проучването смятат още, че у нас няма достатъчно медицинска техника за ранна диагностика и профилактика. 45% вярват, че новите технологии могат да удължат живота им. Трима от 4-ма избират болница по оборудването и репутацията на лекарите. „Схващането, че новите технологии биха оскъпили здравеопазването е погрешно. В действителност, разходите за закупуване на медицинско оборудване са по-малко от 2 % от общия бюджет за здравеопазване в света. Иновациите в грижата за здравето ще намалят разходите за пациентите и да повишат осезаемо качеството на предлаганите медицински грижи в страната“, заяви Радмила Филева, изпълнителен директор на „Филипс България“ (на снимката вляво).

„Превенцията е по-ефективният и предпочитан вариант от лечението. Скринингът и ранната точна диагностика могат драстично да подобрят грижата за здравето и да ограничат фазата на лечение, а това е изключително важно в случаите на сърдечно-съдови заболявания и рак“, допълни доц. д-р Иво Петров (на снимката вдясно), завеждащ отделение по Кардиология и ангиология в „Сити Клиник“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -