петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБактерията във "Фервекс" - риск при нарушен имунитет

Бактерията във „Фервекс“ – риск при нарушен имунитет

Компанията производител на „Фервекс“ – „Бристол Майерс Скуиб“ е разпоредила изтеглянето от пазара на всички видове сашета, които съдържат захар (захароза) в състава си. Това поясни представителят на фирмата за България A&D Pharma, след като вчера от МЗ официално съобщиха за изтеглянето на популярния медикамент при грипни състояния и температура. В аптеките вече може да се намери само вариантът, който не съдържа захар. Мярката е предпазна и обхваща всички налични партиди на пазара в срок на годност.

От „Бристол Майерс Скуиб“ уточняват, че изтеглянето е започнало на 26 април 2013 г. първо с препарата за възрастни с вкус на малина. След това на 22 май са включени „Фервекс за възрастни“ и „Фервекс за деца“. Причината е откриване на нетипично микробактериално замърсяване по време на рутинни тестове. Става дума за патогена ентерокок (Enterococcus faecium), открит по време на рутинните тестове. Той не представлява риск за здрави хора, но може да причини инфекция при някои, които са изтощени, имат заболяване или поради друга причина имунната им система не работи добре. От фирмата отбелязват още, че досега не е имало оплаквания или докладвани нежелани събития свързани с продукта.

Към момента не е ясно кой е първоначалният източник на патогена. Компанията го свързва с общ източник на захар (захароза), която е използвана в продуктите, които се изтеглят. Тъй като точната причина за това все още не е установена, производителят все още не е предприл мерки да идентифицира доставчика. Резултати са предоставени на Националния здравен компетентен орган във Франция, откъдето тръгне сингалът. Службата там активно разглежда казуса.

От „Бристол Майерс Скуиб“ обещават да предоставят актуална информация по хода на проверката. Допълват, че възнамеряват да възстановят доставките на изтеглените продукти във възможно най-кратки срокове, но конкретна дата засега не се уточнява.

Свързана тема: Изтеглят прахчетата фервекс заради бактерия

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -