Аутистите имат повече творчески идеи

PRINT
аутизъм аутисти

Аутизмът дава неочаквано предимство – оказа се, че той развива креативното мислене. Това установиха учени от Университета на Източна Англия. Ново проучване разкри, че аутистите са в състояние да предложат повече оригинални творчески идеи в различни ситуации.

В него участвали 312 души. Експертите ги помолили да дадат възможно повече приложения на тухли и кламери. В допълнение на участниците били показани абстрактни изображение. Те имали една минута, за да съставят най-много различни обяснения за всяка фигура. Сред най-добре представилите се участници, които предложили 4 и по-необичайни приложения на темите, имало такива с изразени аутистични черти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аутизмът може да се израсне, установиха учени
Учени: Категорично няма връзка между ваксините и аутизма 
Откриха връзка между аутизма и мръсния въздух
Аутистите възприемат света като зле синхронизиран филм

Някои например предложили кламерите да се използват като тежест за хартиени самолетчета, а телта им – за укрепване на отрязан стрък цвете или като пружинка. По-често се срещали идеи като използването им като инструмент – кука, с която да се почистват улеи, или пък малък елемент за бижута.

Предишни изследвания показали, че повечето хора се опитват да решат проблемите чрез използване на прости стратегии като например текстови асоциации. Тоест на първо място те търсят очевидните отговори и едва след това започват да мислят творчески. Новото проучване показва, че на хората с аутистични черти веднага им хрумват нетрадиционни идеи. С втория тест обаче те се справили по-лошо, тъй като трябвало да мислят абстрактно.

Източник: Daily Mail

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Аутистите имат повече творчески идеи беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova
loading...