Атакуват ни екзотични болести, грипът е още далече

PRINT

Преди дни е открит западнонилски енцефалит при жена в Русе – диагноза, смятана за екзотична в нашата страна. Това съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Опасни тропически болести, които до вчера са били единични случаи, вече са на път да станат масови поради промените в климата, допълни той. Става дума преди всичко за т.нар. векторни заболявания, пренасяни от комари, кърлежи, мишки.

Други двама със западнонилски енцефалит са изолирани в Бургас и още двама – в Пловдив. В последната година у нас се хващали по 3-5 случая. Пред 1996 г. по поречието на Дунав в Румъния има епидемичен взрив – разболяват се около 1000 души, а 74 умират.

Отскоро в Европа има и първи взрив на треска денге, която е типична тропическа зараза. Болни са 1400 души на о-в Мадейра, откъдето има пренесени в Германия, Франция и Великобритания. Гърция вече си има собствена малария, като огнището са мандариновите плантации до Лаковия. Месността била силно заблатена, идеална за комарите. Глобалното затопляне на земната повърхност и повишението на нивото на световния океан променят животинските и растителните екосистеми и създават идеална среда за подобни екзотични болести.

Коварното при тези заболявания е, че лекарите у нас не ги познават. Всички те започват на пръв поглед като грип, каза Кунчев. В МЗ обмислят да организират специализирано обучение на джипитата. В големите районни здравни инспекции пък щели да бъдат назначени по двама-трима биолози, които да ловят мишки, кърлежи и да ги изследват.

Грипът тази година все още не е дошъл в България, каза още д-р Кунчев. Най-близките случаи са в Португалия – само 1-2 и то изолирани. Щели да минат поне 2 месеца, докато вълната стигне нашата територия. Очаква се това да стане в края на януари – началото на февруари. Актуалният щам ще е „Виктория“, от типа Н3N2. Най-застрашени са възрастните над 65 г. и малките деца. Все още не е късно за ваксина, която да предотврати евентуални усложнения – пневмонии и менингити. Макар и по-слабо ще циркулира и щамът „Калифорния“, популярен като свински.

СНИМКА:

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Атакуват ни екзотични болести, грипът е още далече беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *