петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАроматът на розмарин укрепва паметта

Ароматът на розмарин укрепва паметта

Ако търсите билка, която да помогне за паметта, ето една идея – вдишвайте аромата  на розмарин. Според ново проучване мирисът на това растение може да подобри ефективността на мозъчната дейност. Това е установено при възрастни хора, пише Zee News, позовавайки се на проучване на Университета на Нортъмбрия. Научната разработка се фокусирала върху ефективността на паметта, свързана с изпълнение на задачи в бъдещето (способността да се помнят определени предстоящи задачи, както и способността да си спомняме неща, които трябва да се случат в бъдеще).

Учените събрали 150 доброволци на възраст над 65 години. Те били настанени в две стаи – в едната миришело на розмарин, а в другата – на лавандула. Имало и контролна зала без мирис. Ароматизирането на помещението ставало чрез ароматни есенции, добавени към работещ вентилатор. После на доброволците давали тестове, които определят качеството на паметта (тествани са два компонента – памет, свързана с времето и тези, свързана със събития). Също така отбелязвали настроението на хората преди и след своеобразния изпит.

Категорично се устаномило, бе билката за добра памет е розмаринът. В стаята, където се носел ароматът на розмарин, хората демонстрирали по-добри способности да помнят предстоящи задачи в сравнение със стаята без аромати. Розмаринът също така увеличил показателите на бдителността. Мирисът на лавандула пък напротив, утешавал и давал чувство на удовлетворение.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -