Ароматът на розмарин укрепва паметта

PRINT

Ако търсите билка, която да помогне за паметта, ето една идея – вдишвайте аромата  на розмарин. Според ново проучване мирисът на това растение може да подобри ефективността на мозъчната дейност. Това е установено при възрастни хора, пише Zee News, позовавайки се на проучване на Университета на Нортъмбрия. Научната разработка се фокусирала върху ефективността на паметта, свързана с изпълнение на задачи в бъдещето (способността да се помнят определени предстоящи задачи, както и способността да си спомняме неща, които трябва да се случат в бъдеще).

Учените събрали 150 доброволци на възраст над 65 години. Те били настанени в две стаи – в едната миришело на розмарин, а в другата – на лавандула. Имало и контролна зала без мирис. Ароматизирането на помещението ставало чрез ароматни есенции, добавени към работещ вентилатор. После на доброволците давали тестове, които определят качеството на паметта (тествани са два компонента – памет, свързана с времето и тези, свързана със събития). Също така отбелязвали настроението на хората преди и след своеобразния изпит.

Категорично се устаномило, бе билката за добра памет е розмаринът. В стаята, където се носел ароматът на розмарин, хората демонстрирали по-добри способности да помнят предстоящи задачи в сравнение със стаята без аромати. Розмаринът също така увеличил показателите на бдителността. Мирисът на лавандула пък напротив, утешавал и давал чувство на удовлетворение.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Ароматът на розмарин укрепва паметта беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *