Апарат от нов тип спестява чернодробна биопсия

PRINT
безплатни прегледи

България ще получи за безвъзмездно ползване, макар и само за няколко месеца, апарат за неинвазивна диагностика на черния дроб от Франция, съобщи Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания.

Методът е на принципа на ехографията, но е сравнително нов. Той не е аналог на чернодробната биопсия, но може да я замести при някои болни и да им спести болезнената манипулация, изтъкна Хасърджиев. Използва се вече в много държави, но България все още не разполага с такъв. За пациентите изследването ще бъде безплатно. От него ще се възползват хора с хронични хепатити, при които има риск от увреждане на черния дроб, но и при други заболявания, които влияят на този жизнено важен орган.

Апаратът, който струва 80 000 евро, ще бъде изпратен у нас от производителя още в началото на 2012 г. Той ще мине през няколко клиники, предстои да бъде уточнено кои ще са болниците. От Франция у нас ще дойдат специалисти, които да обучат нашите лекари да работят с апарата. Така те ще могат да преценят на място ползата и дали имаме необходимост постоянно от него.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Апарат от нов тип спестява чернодробна биопсия беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *