петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАнтибиотици преди цезарово сечение правят бебето уязвимо за астма

Антибиотици преди цезарово сечение правят бебето уязвимо за астма

Пиенето на антибиотици по време на бременността може да повлияе негативно върху крехката имунна система на нероденото дете, както и да увеличи риска от белодробни заболявания при него, предупреждават лекарите. Експерименти с мишки показали, че антибиотиците убиват важни полезни бактерии в стомашно-чревния тракт, което води до разваляне на целия баланс, съобщава научното издание New Scientist.

Експертите успели да идентифицират съединения, отделяни от бактериите. Тези съединения карат белите дробове на децата да синтезират имунни клетки, „казват“ им колко от тях да отделят и кога да ги използват. Нарушаване на бактериалния баланс в храносмилателния тракт, дори временно, имало негативен ефект. Новородените мишки били по-уязвими за пневмония и дори към смърт.

Учените поставят под въпрос даването на антибиотици преди цезарово сечение

Докато при боледуването на бременните лекарите не са склонни да дават антибиотици, не така стои въпросът с цезаревото сечение. Става дума за практиката такива лекарства да се прилагат преди извършване на цезарово сечение. Идеята е да се предотврати стрептококова инфекция. За съжаление освен вредните бактерии, антибиотиците убиват и полезни за чревната флора микроорганизми. Това може да е отговор на загадката, защо хора, които нямат генетични рискови фактори за астма и други белодробни заболявания, стават жертви на тези заболявания.

Антибиотиците са спасили милиони животи

Призивите да се ограничи безразборното използване на антибиотиците не означава, че те са нещо лошо. Напротив, това е едно от големите открития в медицината, подчерта още преди време проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тези лекарства са спасили живота на милиони хора, които преди това са загивали от инфекции. Важното е те да се използват точно при необохдимите индикации, а не като средство срещу температура или настинка.

Въпреки че лекарят назначава дозировката на антибиотиците, има някои специфични правила, които да се спазват при приема им. Ако пиенето им е неизбежно например при пневмония или ангина, добре е да се компенсира с добавки пробиотици. Тогава важи правилото между пиенето на антибиотик и на пробиотик трябва да има интервал, най-добре от 2-3 часа.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Не мога да повярвам, че някой, който е наред с мозъка, може да напише подобна простотия. Това може да е само някой сдухан хомеопат.
    Антибиотици, стюпид, се дават по индикации, както всяко друго лекарство. И ако бъдещата майка има нужда от тях, тя ще ги приема.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -