петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАнорексията се причинявала от бактериална инфекция

Анорексията се причинявала от бактериална инфекция

Учени от Университета на Ланкастър излязоха с революционното твърдение, че анорексията се причинява от бактериална инфекция, а не психологически, социални или екологични фактори. Данните за това са от ново проучване. Експертите смятат, че състоянието може да е свързано със засягането на имунната система, която атакува области в мозъка. В резултат на това психиката на засегнатите хора страда, той започва да изпитва екстремни емоции като отвращение към собственаията личност, към тялото си и чувство на страх.

Теорията е лансирана от експерти от университета в Ланкастър и Моркамб Бей NHS Trust, и е първата, която твърди, че състоянието е свързано с инфекция. Учените смятат също така, че Синдромът на раздразнените черва (IBS) и Синдромът на хроничната умора (CFS) може да имат подобни произход. В интервю за The Sunday Telegraph д-р Куентън Веселс обяснява, че тези болести започват, след като в организма попаднат някои бактерии и той реагира срещу тях с имунен отговор. В хода на този процес може да се стигне и до атака на здравите части на тялото в случай на погрешно идентифициране на болестния причинител.

Според д-р Весел авто-антителата, които действат от лимбичната система на мозъка, могат да предизвикат екстремни емоции, включително отвращение и страх. Когато това се случи при младите момичета, тези емоции могат да се превърнат във фикция върху тялото им, защото точно в момента съзряване те се вълнуват от постигане на идеални форми на тялото. След това е достатъчна една малка стъпка, която да свърже отвращението и страхът с храната и въображаемия риск от излишни килограми, насаждан масово от модната индустрия.

Учените допълват, че жените са по-уязвими към автоимунни заболявания. За тях е 10 пъти по-вероятно да страдат от анорексия, Синдром на дразнимото черво и Синдром на хроничната умора. Около 750 000 души във Великобритания страдат от някакъв вид хранително разстройство и около 1/10 имат анорексия. 7 млн. души страдат от Синдром на дразнимото черво, а 250 000 са диагностицирани със Синдром на хроничната умора. За тях има подозрения, че са провокирани от инфекциозна диария, инфекциозна мононуклеоза или вирусен хепатит.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -