четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАлкохолът свалял кръвното? Мит е, казват лекарите

Алкохолът свалял кръвното? Мит е, казват лекарите

Враг или приятел на сърцето е алкохолът? Има лекари, които съветват пациентите си хипертоници да пийват малко концентрат, за да свалят стойностите на кръвното си. Въпреки разпространеното схващане, че твърдият алкохол сваля кръвното, аз не съветвам моите пациенти да пият с тази цел, казва д-р Малин Спасов, джипи от Хасково.

Той не препоръчва никакъв алкохол на хипертониците и на хората със сърдечносъдови заболявания – нито твърд, нито по-лек като бира и вино. Доказателства за ползата от твърдия алкохол по думите му има само при пациенти с исхемична болест на сърцето и то, ако дозата не надвишава 20-25 грама. Съветваме тези, които не са започнали да пият, изобщо да не посягат към чашката, пояснява д-р Спасов.

Редовната употреба на алкохол може да увреди необратимо сърцето

Това предупреждава от своя страна д-р Ели Колева, кардиолог от Варна. В практиката си тя има много пациенти, които споделят, че всяка вечер пият „обичайните“ 100-150 г ракия. Дозата, която от тях се възприема като безобидна, нерядко води до токсична алкохолна кардиомиопатия. Сърдечните кухини се уголемяват и това затруднява изтласкването на необходимата за сърцето кръв. Повечето пациенти на д-р Колева са на възраст между 40 и 60 г.

Основни причини за високо кръвно – свиване на съдовете и задържане на вода

По правило те имат почти всички рискови фактори, които водят към исхемичната болест на сърцето в по-късна възраст – имат излишни килограми, нарушена липидна обмяна, високо кръвно, а освен това и пушат. Към този списък от здравословни проблеми се прибавя и навикът всяка вечер да се консумира твърд алкохол. След 100-те грама ракия минавали на вино. Тези навици с годините отключват алкохолната кардиомиопатия, пояснява д-р Колева.

Когато решат да се консултират с кардиолог, такива пациенти обикновено вече имат трайно увреждане на сърдечния мускул с увеличение на сърдечните кухини и намалено изпомпване на кръвта. Постепенно това води до сърдечна недостатъчност. Лошата новина в случая е, че дори човекът да откаже напълно пиенето от този момент нататък, не може да върне обратно сърцето към нормалните му размери.

Няма нужда напълно да се отказваме от алкохола, посочва кардиологът. До 30 мл концентрат отпускат като цяяло организма, предпазват от исхемична болест. Повече от 100 мл обаче повишават кръвното, нарушава се липидния статус – повишава се лошият холестерол. С времето настъпва кардиомиопатия, исхемична болест – не се доставя необходимото количество кръв до всяка сърдечна клетка.

Алкохолизъм – симптомите често се осъзнават твърде късно

„Интересно е какво споделят пациентите ми в кабинета. Някои пият 100 г ракия и преди да си легнат, мерят кръвното. Тогава то е абсолютно нормално. Да, но какво се случва на сутринта, когато етанолът в организма се изчерпва. Тогава кръвното хвърчи нагоре, защото токсичното влияние на алкохола причинява мощен спазъм на малките кръвоносни съдове. В резултат и горната, и долната граница на кръвното отскачат. Наблюдавах този ефект при мой пациент на 27 г. с хипертония и главоболие. Назначихме му 24-часово наблюдение с холтер. След 21 часа вечерта отива в нормални стойности. Но след 8,30 ч сутринта горната граница скача до 170-180 с повишена пулсова честота. Оказа се, че младия мъж приема всяка вечер по 200 г твърд алкохол. Така холтерът на кръвното разкри навиците му да консумира редовно концентрат“, казва още кардиологът.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -