четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАко се чувстваш по-млад, живееш по-дълго

Ако се чувстваш по-млад, живееш по-дълго

Човек е на толкова години, на колкото се чувства. В това са убедени експерти от Университетския колидж Лондон, съобщава в. „Дейли мейл“. Проучването им показало, че хората, които се чувстват по-млади, живеят по-дълго. Обяснението е, че този резултат се дължи на комбинацията от воля за дълголетие и здравословен начин на живот.

Проучването е проведено сред 6500 възрастни хора. Те били разпитани за здравето им, а след това са проследени смъртните случаи в тази група през следващите 8 години. Много от възрастните хора споделили, че се чувстват по-млади от реалните си години. Тази субективна преценка се дължала на комбинация от фактори – липсата на болка, на тежко заболяване, степен на жизненост, социална, физическа активност и т.н.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Руски учени тестват препарат, който удължава живота до 120 г. 
Мускулите са ключ към спиране на стареенето 
11 основни правила за дълголетие 
Имунната система старее, с храна може да се запази активна 
Храните, с които оставаме млади по-дълго 

Изненадващо се оказало, че хора, които физически са добре, но субективно се чувстват по-възрастни, е по-вероятно да умрат в рамките на няколко години. Средната възраст на участниците в проучването била реално 65,8 години. Средната субективна възраст – 56,8 години. Почти 70% от хората заявили, че се чувстват по-млади с 3 години или повече. Една четвърт се усещали на реалната си възраст. А около един на 20 души споделил, че се възприема като по-възрастен от истинските си години.

А ето и показателите за смъртността в различните групи през следващите 8 г. В първата група починали от 14,3%, във втората – около 25%, а в третата – 18.5%. Проучването открило също така и връзка между субективната възраст и смъртта от сърдечно-съдови усложнения. По отношение на смъртността от рак обаче усещането за възраст не оказало влияние.

Източник: dailymail.co.uk

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -