четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАко искате да останете млади, вземете си куче!

Ако искате да останете млади, вземете си куче!

Ако искате да се съхраните по-дълго във форма през годините, вземете си куче. Статистиката сочи, че собствениците на домашен любимец изглеждат с 10 години по-млади, пише The Daily Mail. Цитира се проучване на Университета в Сейнт Ендрюс. Положителният ефект не е само заради дългите разходки с кучето. Самото му присъствие в дома има благоприятен ефект върху здравето.

Четириногото донякъде е гаранция, че човекът ще бъде активен. А пък се знае, че активността в напреднала възраст помага да се предотврати развитието на заболявания на мускулите и костите. Кучето оказва положително въздействие и върху психическото състояние на своя стопанин, намалява риска от депресия.
Наблюдението е направено върху 547 възрастни хора над 65 г. Всички те живеели в радиус от 100 км. През седмицата хората носели акселерометър за проследяване на тяхното движение.

 

9% от участниците имали куче. При тях били нивата на тревожност и депресия били по-ниски, а физическата им активност била по-голяма. Категорично било установено, е присъствието на кучето мотивира хората да се движат повече. Кучето помогна да се преодолеят някои пречки, които възпират възрастните хора да излизат от дома като липса на социална подкрепа, лошото време или опасения за собствената безопасност. На разходката с кучето възрастните могат да се срещат с други хора, което е още една причина да излизат по-често навън.

Източник: The Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -