четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАбитуриенти се разкрасяват с филъри и ботокс менте

Абитуриенти се разкрасяват с филъри и ботокс менте

Липсата на адекватно законодателство у нас е причина масово да се прилагат нелегално внесени материали за инвазиви естетични корекции – филъри и ботокс, заяви доц. Мира Кадурина, началник на Клиниката по дерматология във ВМА и президент на Лятната академия по дерматология, която се провежа в момента в София. Едва около една трета от филърите, слагани у нас, са регистрирани в ЕС, а при ботокса процентът е още по-малък, смята тя. Ментетата са опасни за зравето. Не искам да плаша храта, но в компютъра си имам данни за стотици пострадали пациенти, добави лекарката.

Има много примери какво и как не трябва да се прави, достатъчно е да се видят някои абитуриентки, коменитра известната дерматоложка. Докато повечето законодателства в Европа не позволяват инвазивни намеси преди 20-21 г., а у нас могат да се видят момичета на 18 г. с увеличени устни и силиконови бюстове. Други пък са с моделирани скули или дори с инжектран ботокс и татуирани вежди.

„На тази възраст те още не осъзнават, че това са неща, които не могат да се свалят като грима. Не си дават сметка за последиците, защото за тях балът е финален момент, макар че той всъщност е старт в живота. Рисковете са още по-големи, като се има предвид, че тези момичета са използвали китайски ботокс и дори си инжектират витамин А в устните, смятайки, че е безопасен. Наскоро дойде пациентка, която проплака, че аз съм последната й надежда – на място, което е било моделирано, имаше дупка. Но аз не можех да помогна, дори не знаех какъв разтвор е инжектиран“, коментира доц. Кадурина.

По думит й разбирането за „модно“ у нас е доста изкривено. Тази в света и у нас коренно се различавала. В западните страни целта на процедурите била да се омекотят чертите, да се коригира някакъв дефект и да се забави стареенето. Търсел се максимално естествен вид.У нас не само се прекалявало с „поправките“, но и често се стигало до лекарски грешки, било поради некачествени материали, или поради липса на квалификация и опит на самите медици. Доц. Кадурина съветва пациентите първо да питат за сертификата на лекаря и дали той  е обучен да работи в съответната област.

На лятната академия се разглеждат както новите подходи в лечението на различни хронични и тежки заболявания като  псориазис, тежки алергии, детски атопичен дерматит и кожни тумори. Участват над 300 лекари от балканските страни, а лектори с около 30 водещи чужди професори. Присъстват двама от председателите на Европейската академия по дерматология, председателят на дружеството по лазертерапия, шефове на клиники в Европа. Идеята на академията е науката да се срещне с практиката, каза доц. Кадурина.

Важен акцент е естетичната медицина, тъй като разкрасителните процедури не са просто вкарване на вещества, които опъват бръчките, добави дерматоложката. Става дума за прилагане на цялостна терапия за проблема – пигментация, акне при възрастни или розацея. Ще бъдат обсъдени и новостите в лазерните процедури, които са хит в естетичната медицина. Клиниката във ВМА е на едно от първите места в Европа с лазерния си център, а доц. Мира Кадурина е член на борда на Европейската асоциация по лазертерапия.

Снимка: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -