8 съвета как да изберем добър фитнес инструктор

PRINT
Станимир Михов

Ако и вие сте решили да направите нещо за здравето и добрата си фигура, като се заемете с фитнес, ето няколко съвета как да изберете добър инструктор. Те са от Станимир Михов, който има блог за хранене и фитнес.

1: Добрият фитнес инструктор ще зададе въпроси. Те са за вашата история – здравни проблеми, тренировъчен опит, контузии, травми и др.

Факторите за постигане на фитнес резултати са комплексни. Това е и причината над 95% от тези, които са стартирали диета да се провалят.

Не е възможно една диета да работи ефективно за всеки и поради тази причина е необходимо да се вземат предвид редица фактори, като възможностите на трениращия, предходни контузии или травми, опит с хранителни режими или диети и други индивидуални особености.

2: Проследява начина, по който се движите и прогресирате

Това е най-големият мотиватор за поддържане интереса на трениращия към тренировки, хранителен режим и по-стриктно спазване на насоките.

Постоянно се свързват с мен хора, които са закупили режим от друг фитнес инструктор и са получили хранителен режим или тренировъчна програма – без ясни насоки, без възможност за обратна връзка и без възможност за промяна в режимите.

Тук вината често не е само на персоналния инструктор. Необходимо е предварително да задавате въпроси и да изясните всеки детайл – какво включва и какво не включва предлаганата услуга. Така се появи идеята за този материал, след прочитането на който ще знаете точно какви въпроси да задавате и как да направите по-правилен избор.

3: Може да обясни всичко написано в изпратените програми.

Пояснява конкретните упражнения и защо са необходими. Казва на какво е базирана предоставената от тях информация и при нужда прави адекватна промяна при нужда.

За повечето клиенти не е достатъчно да получат насоки какво да спазват без да разбират нищо от цялостния процес. Желанието и концентрацията когато имаме ясна цел и знаем точно какво е нужно, за да се постигне тази цел е изключително силно оръжие.

Ако личният ви треньор не може да обясни на разбираем за вас език, защо е необходимо да не консумирате определени храни преди тренировка или да правите кардио на гладно, за да изгорите повече мазнини, това е сериозен минус.

4: Насърчава ви да прогресирате и да търсите нови предизвикателства, когато подобрявате уменията си.

Най-популярната услуга в интернет пространството е 90-дневна трансформация или комплексна програма за 90 дни. Проблемът при нея идва от това, че след като измине месец, положили сте усилия, постигнали сте резултати и сте подобрили лични умения и възможности.

В този случай, за да продължите да прогресирате и да работите възможно най-ефективно за постигане на целта си, често е необходима промяна в храненето и/или тренировките. Примери за такива промени са, замяна на лесни упражнения с по-трудни, добавяне на междинно хранене, за да се регулира тегло и др.

Ако постигате прогрес и променяте килограми и мерки, както и подобрявате физическите си възможности, а в същото време не се налагат никакви промени в храненето и тренировките, възпрепятствате прогреса си значително.

5: Отговорят на вашите въпроси по начин, който е разбираем за вас. Не хвърлят сложни изрази. Няма как човек да знае отговора на абсолютно всеки въпрос, дори да е в неговата област.

Но не е редно да се замаскира незнание с неясно дадена или още повече с грешна и подвеждаща информация. Много по-важно е инструкторът да може да направи проучване и да допринесе със стойност за прогреса ви, вместо за егото си.

В случай, че сте попадали многократно в тази ситуация – считайте го за още един сериозен минус.

6: Чувствате се по-добре, след като сте се работили с инструктор за известно време

В случая се има предвид справяне или подобряване на здравословен проблем, по-добър сън, по-добра стойка, повече енергия за ежедневни задачи, самочувствие, регулиране на апетит и др.

7: Изглеждате по-добре след като сте се работили с инструктор за известно време

В случая се има предвид по-малко подкожни мазнини, повече мускулна маса, по-стегнато и атлетично тяло, подобряване на двигателната култура и др.

8: Комбинация от някои качества 

Винаги е полезно, ако вземете предвид следните неща:

  • добре изглеждаща спортна физика;
  • различни сертификати свързани с дейността;
  • купи, медали и отличия зад гърба си;
  • не претендира, че знае повече от всички, но когато го попитат откликва;
  • видимо доволни и добре изглеждащи клиенти,
  • няма как да не се отчете като голям плюс, но със сигурност самостоятелно нито една точка не е достатъчна, за да се направи обективна преценка.

Списъкът по-горе не е напълно изчерпателен, но ако успеете да намерите отговор на голяма част от въпросите, ще сте направили по-добро проучване от над 95% от хората потърсили личен треньор.

Още полезни съвети за фитнес и хранене четете в блога на Станимир Михов.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
8 съвета как да изберем добър фитнес инструктор беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *