7 вида рак възникват заради липса на кислород

PRINT

Злокачествените тумори нарастват неконтролируемо поради хипоксия, тоест дефицит на кислород в клетките. Това ново проучване публикуваха учени от университета в Джорджия.

Това откритие може да преобърне схващанията за лекарите, че в основата на появата на рака стоят генни мутации на клетките.

Ако подозренията на американските учени се потвърдят, на онколозите ще им се наложи радикално да преразгледат днешните си методи за лечение на рака, казва Йънг Ксу, професор по молекулярна биология в университета на Джорджия.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

Експериментът, довел до новите изводи, бил проведен в щата Джорджия и описан в Списанието по молекулярна клетъчна биология. Учените взели проби от 7 вида тумори – на млечните жлези, на бъбреците, черния дроб, белите дробове, яйчниците, панкреаса и стомаха. Анализирали ги на генетично ниво с помощта на обща база данни. Оказало се, че в много случаи от ключово значение за развитието на тумора била недостига или продължителната липса на кислород.

По-рано учените също предполагали връзка между кислорода с рака, но не са имали данни, че този фактор може да има движеща сила. Висока честота на рак по света не може да бъде обяснена само чрез случайни генетични мутации, каза проф. Ксу. Той добави, че биоинформатиката, която комбинира биология и изчислителната наука, позволява на учените да видят рака в нова светлина.

Мутациите на генно ниво могат да дадат на раковите клетки конкурентно предимство пред здравите клетки. В новия модел на растеж на раковите клетки, описан сега от американските учени, не се изисква наличието на мутации или внезапно разпространение на онкогени, които да предшестват появата на раковите клетки.

„Лекарствата против рак се опитват да стигнат до корена на определена мутация на молекулярно ниво, но ракът често ги заобикаля – каза Ксу. – Така че е напълно възможно, генетичните мутации да не са основният двигател на рака.“

СНИМКА: University of Georgia

Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 3]
7 вида рак възникват заради липса на кислород беше последно модифицирана от: януари 10th, 2019 Iliana Angelova
loading...