Реклама
Начало Любопитно 6 признака, че ви очаква дълголетие

6 признака, че ви очаква дълголетие

0
пенсионери менопауза
Реклама

Независимата изследователска организация NORC към Чикагския университет в САЩ предефинира представата за прогнозирането на продължителността на живота. Екипът включва психолози, социолози и лекари. Те са анализирали планина от данни за здравословното състояние и навиците на 3000 мъже и жени. Учените смятат, че са установили по-точни ориентири от традиционното изчисляване на риска в зависимост от хроничните болести на човека в зряла възраст. Според проучването дължината на земния път е много по-тясно свързана с фактори, които измерват общото състояние и благополучие.

Важно е всичко – от големината на социалния кръг до остротата на обонянието. Тези ориентири са толкова съществени, ако не и повече от това дали човекът има високо кръвно налягане, диабет или затлъстяване. Подобен цялостен модел на здравна оценка е все още напълно пренебрегван от стандартния медицински похват, твърди водещата на изследването д-р Марта Макклинток. Изследователите се обединяват около мнението, че медицинската общност се фокусира върху грешен набор от фактори, за да определи риска от преждевременна смърт. Изтъкват, че здравето включва психологически, социални и физически фактори в допълнение към болестите, които са в основата на сегашната медицинска преценка.

Реклама

Какво трябва да съдържа комплектът градински мебели?

Още: 11 правила за дълголетие

В същото време някои хора с хронични заболявания реално се оказват с нисък риск от ранна смърт и неработоспособност, обяснява демографката проф. Линда Уейт. Дори наднорменото тегло, изглежда, представлява малък риск за възрастните хора с отлично физическо и психическо здраве. В публикация в академичното си издание изследователите открояват други 6 маркера за продължителността на живота.

  1. Подвижност

Ако косите ви белеят и сте стегнали раница за излет в почивния ден, вместо да го прекарате пред телевизора, имате голям шанс за дълбоки старини. Според учените мобилността е един от най-добрите маркери за добро здраве, особено ако е навън в градината или сред природата. Хората, които имат енергия да се грижат за себе си, за дома, растенията в двора, да се включват в разходки и туризъм, живеят по-дълго.

  1. Общуване

Самотата и липсата на социални ангажименти в късната възраст са възможен предвестник за по-малка продължителност на живота. Хората, които остават в изолация, са по-склонни да пренебрегват грижите за здравето. Те по-често изпадат в емоционални кризи, които оказват влияние на общото им състояние. Самотата е риск, съизмерим с изпушването на 15 цигари на ден.

  1. Без гипс

Прехвърлили сте 45-годишна възраст и не сте чупили ръка? Можете да се надявате да танцувате на сватбата на правнуците. Счупванията в зряла възраст говорят, че костите ви са загубили плътност. Това повлича и по-тежки фрактури в тазобедрената става и на гръбнака, които са сред водещите причини за смърт в третата възраст.

  1. Здрав сън

С възрастта имаме нужда от по-малко сън, но разликата с младите години е около 1 час. При безсъние човек влиза в порочния кръг на хронична умора, която е в основата на ендокринни, неврологични и сърдечни проблеми. А те съкращават живота.

  1. Добро обоняние

Звучи невероятно, но по чувствителността към миризмите може да се направи доста точна преценка за общото здраве. При редица тежки неврологични диагнози, като болестта на Паркинсон например, един от първите симптоми, на които не се обръща внимание, е загубата на обоняние.

  1. Оптимизъм

Психическото здраве и оптимизмът също се очертават като точен индикатор за дълъг живот, на който обаче не се обръща достатъчно внимание. По световна статистика всеки трети възрастен е склонен към депресия.

Реклама

Exit mobile version