4-ма министри на прокурор, били виновни за липсата на пари за диализа

PRINT
диализа бъбречна недостатъчност

Доклад за състоянието на диализата у нас стана повод Сметната палата да даде на прокурор 4-ма здравни министри, управлявали в периода 2009-2011 г. Това става ясно от съобщение на сайта на институцията. За животоспасяващото лечение при бъбречноболните не достигат нито финансови средства, нито лекари и сестри, констатират одиторите. Според тя отговорни за плачевното състояние на диализата били министрите Евгений  Желев, Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов.

Само в две от 6 проверени лечебни заведения разполагат с апаратура, която отговаря на съвременните стандарти и с необходимия персонал, пише още в доклада на Сметната палата. Средната стойност за една процедура не била променяна от 2005 г. до края на 2011 г. въпреки отчетената инфлация. В Министерството на здравеопазването пък липсвала информация, с която да се обоснове тази средна стойност. Това създавало възможност за прилагане на различен подход при отчитане на фактически извършените разходи от лечебните заведения.

Бюджетът за здравеопазване се предлага от финансовото министерство, а после се утвърждава от парламента, припомни един от бившите министри Стефан Константинов. Той не беше запознат със съдържанието на доклада. Заяви, че е готов да се яви пред прокурор, но само ако е заедно с финансовия министър и депутатите в парламента, гласували бюджета на касата. Д-р Константониво каза още, че като здравен министър винаги е настоявал за повече пари.

Името ми се споменава от Сметната палата във връзка с пари, дадени на болници за покупка на  апаратура за диализа, коментира Евгений Желев, който в момента е депутат. Средствата се заделили в края на 2008 г. от бюджетния излишък. След търговете останали пари и клиниките поискали разрешение да са за капиталови разходи. Става дума общо за около 280 000 лв. Сега това е отчетено като нарушение на финансовата дисциплина, смята Желев. Той обаче не вярва, че може да се стигне до разследване по подобен повод.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
4-ма министри на прокурор, били виновни за липсата на пари за диализа беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *