240 лв. разход на пациент в „Пирогов“, а в Правителствена – 6345 лв.

PRINT

240 лв. средно излиза един преминал пациент в „Пирогов“ срещу 6345 лв. в Правителствена болница, сочат прости изчисления въз основа на официално предоставени данни за бюджетите. Счетоводител от болница „Лозенец“ потвърди в присъствието на директора проф. Любомир Спасов, че за 2011 г. са получени като приходи и похарчени 31 726 446 лв. За същия период преминалит пациенти са 5000 по думите на проф. Спасов. Не е ясно колко от тях са хоспитализирани, тъй като в Правителственна се извършват и прегледи от доболничната помощ.

Бюджетът на „Пирогов“ за 2011 г. е малко под 60 млн. лв., съобщиха от лечебното заведение. Преминалите пациенти обаче са над 250 000 души, като 43 000 от тях са останали на лечение в клиниките. Средно на месец се извършват 4000 операции. Причината за драстичната разлика в приходите на двете лечебни заведения е, че Правителствена освен приходите по здравна каса за лечение на здравноосигурени, получава и директно финасиране от Министерски съвет. В началото на 2011 г. оттам определят 12,8 млн. лв. начален бюджет на болницата, който е актуализиран многократно и в края на годината вече е  около 22 млн. лв., поясниха от счетоводството на „Лозенец“. Около 8 млн. лв. са приходите от клинични пътеки, 200 000 лв. от извършване на хемодиализа и към 1,6 млн. лв. са дошли от прегледи в доболничната помощ.

В същото време стана ясно, че за 2011 г. в „Лозенец“ са раздадени 2,5 млн. лв. като допълнително материално стимулиране. Директорът проф. Спасов е получавал по 15 000 лв. допълнително на месец. Това не са бонуси, а пари за извънреден труд, поясни той. Приходите на болницата са от обществени средства – данъци и здравни осигуровки. През февруари директорът на Националната здравноосигурителнна каса д-р Нели Нешева, която управлява почти всички разходи в здравеопазването з над 3 млрд. лв., бе принудена да подаде оставка заради бонус от 12 156 лв., получен за цялата 2011 г.

Справка от здравната каса пък сочи, че Правителствена болница няма необходимия минимум от сложни чернодробни операции, за да извършва трансплантации на този орган. За 2010 г. в касата са отчетени 2 такива операци, а за 2011 г.  – 8. По стандарт се изискват поне 10 операции с висока степен на сложност.

Ще предложа стандартът да се повиши на 50 сложни операции, каза проф. Никола Владов, национален консултант по трансплантология и началник на клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. По думите му тренираността на екипите в Правителствена болница е недостатъчна, за да се извършват присаждания на деца. От месеци родители на починали след трансплантация на черен дроб деца в „Лозенец“ искат да се проведе разследване за операциите.

От 22 деца, на които е трансплантиран черен дроб от 2004 г. досега, 6 са починали, а 16 са спасени, съобщи проф. Спасов. Две от живите деца се нуждаят от ретрансплантация. Едното вече е оперирано в чужбина, а другото – чака за донор. Първите пет операции са извършени с помощта на проф. Масимо Малаго, тези деца са живи. Смъртните случаи са от 2008 г. насам. Всички трансплантирани деца бяха в много тежко състояние и без операцията нямаха шанс за оцеляване, коментира проф. Спасов.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
240 лв. разход на пациент в „Пирогов“, а в Правителствена – 6345 лв. беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *