петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно2000 души у нас умират годишно заради грипа

2000 души у нас умират годишно заради грипа

В България средногодишно около 2000 души умират в болниците от пневмония в хода на грип като близо 7% са деца до една година и 72% са хора над 60 години. Най-честите причини са възникналите усложнения и късното започване на противогрипното лечение и наблюдение от лекар. Поради топлото време тази година все още не е регистриран случай на болен от грип у нас, но рано или късно вирусите ще пристигнат, категорични са специалистите.

Според тях най-подходящият период за ваксиниране за грип са месеците септември и октомври, дори и началото на ноември. Това е времето, когато грипните вируси все още не са се разпространили и организмът има време да изработи предпазните антитела.

След това лекарите препоръчват да сме по бдителни и да сме подготвени за справяне с болестта, защото макар и опасно заболяване, то може да бъде лекувано, да се предотвратят усложненията и да се избегне понякога фаталния край. За тези, които не са ваксинирани, единственото спасение остават лекарствата – колкото по-ефективно е лечението, толкова по-бързо пациентите ще се възстановят и оздравеят.

Ежегодно между 5-15% от хората боледуват от инфекции на горните дихателни пътища като грипът е основната причина за тежко заболяване. По данни на СЗО 3-5 милиона случаи на тежко заболяване от грип и 250 000 – 500 000 смъртни случаи се регистрират годишно в развитите страни.

Според проф. Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести-София, изменчивостта на грипния вирус води до циркулация на различни грипните вируси всяка година и това обуславя сезонните грипни епидемии. Понякога промените във вируса могат да са до такава степен, че да предизвиква пандемии, които поради всеобщата възприемчивост и въздушно-капковия механизъм на предаване, обхващат за кратко време целия свят.

Клиничната характеристика на една грипна епидемия или пандемия се определя от циркулиращите грипни вируси и заболяванията могат да варират от леко протичащи инфекции до тежки форми, завършващи със смърт. Затова, при заболяване, още в първите 24 часа трябва да се консултираме с личния лекар. Не е необходимо самолечение, то дори е опасно, защото подценява риска от усложнения и съпътстващи хронични заболявания. Подходящите медикаменти са противовирусните средства, а техният прием трябва да е в началото на болестта, в първите 1-2 дни от началото на клиничните симптоми.

„Изборът на най-правилното лекарство е много важен, тъй като е гаранция за пълно излекуване. Само лекар, който ви разпита за здравния статус, прегледа обстойно и е специалист – инфекционист, педиатър, терапевт, запознат с вирусите, типични за тази година, може да прецени точния начин на лечение. Когато преценката е правилна, периодът за възстановяване е по-кратък. Едновременно с това, рискът болестта да се утежни намалява, инфекцията се ограничава и не се разпространява.

Едно от най-важните условия, наред с противовирусните медикаменти е болният да остане няколко дни при домашни условия. Постоянният температурен режим у дома, добрият сън и храна допълнително подпомагат имунната система и оздравителния процес. Не е необходимо да боледувате на работното си място, заразявайки околните и рискувайки собственото си здраве. Грипът не е просто настинка! Грипът е сериозно заболяване!“, коментира проф. Червенякова.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -