2000 души у нас умират годишно заради грипа

PRINT
настинка как се лекува

В България средногодишно около 2000 души умират в болниците от пневмония в хода на грип като близо 7% са деца до една година и 72% са хора над 60 години. Най-честите причини са възникналите усложнения и късното започване на противогрипното лечение и наблюдение от лекар. Поради топлото време тази година все още не е регистриран случай на болен от грип у нас, но рано или късно вирусите ще пристигнат, категорични са специалистите.

Според тях най-подходящият период за ваксиниране за грип са месеците септември и октомври, дори и началото на ноември. Това е времето, когато грипните вируси все още не са се разпространили и организмът има време да изработи предпазните антитела.

След това лекарите препоръчват да сме по бдителни и да сме подготвени за справяне с болестта, защото макар и опасно заболяване, то може да бъде лекувано, да се предотвратят усложненията и да се избегне понякога фаталния край. За тези, които не са ваксинирани, единственото спасение остават лекарствата – колкото по-ефективно е лечението, толкова по-бързо пациентите ще се възстановят и оздравеят.

Ежегодно между 5-15% от хората боледуват от инфекции на горните дихателни пътища като грипът е основната причина за тежко заболяване. По данни на СЗО 3-5 милиона случаи на тежко заболяване от грип и 250 000 – 500 000 смъртни случаи се регистрират годишно в развитите страни.

Според проф. Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести-София, изменчивостта на грипния вирус води до циркулация на различни грипните вируси всяка година и това обуславя сезонните грипни епидемии. Понякога промените във вируса могат да са до такава степен, че да предизвиква пандемии, които поради всеобщата възприемчивост и въздушно-капковия механизъм на предаване, обхващат за кратко време целия свят.

Клиничната характеристика на една грипна епидемия или пандемия се определя от циркулиращите грипни вируси и заболяванията могат да варират от леко протичащи инфекции до тежки форми, завършващи със смърт. Затова, при заболяване, още в първите 24 часа трябва да се консултираме с личния лекар. Не е необходимо самолечение, то дори е опасно, защото подценява риска от усложнения и съпътстващи хронични заболявания. Подходящите медикаменти са противовирусните средства, а техният прием трябва да е в началото на болестта, в първите 1-2 дни от началото на клиничните симптоми.

„Изборът на най-правилното лекарство е много важен, тъй като е гаранция за пълно излекуване. Само лекар, който ви разпита за здравния статус, прегледа обстойно и е специалист – инфекционист, педиатър, терапевт, запознат с вирусите, типични за тази година, може да прецени точния начин на лечение. Когато преценката е правилна, периодът за възстановяване е по-кратък. Едновременно с това, рискът болестта да се утежни намалява, инфекцията се ограничава и не се разпространява.

Едно от най-важните условия, наред с противовирусните медикаменти е болният да остане няколко дни при домашни условия. Постоянният температурен режим у дома, добрият сън и храна допълнително подпомагат имунната система и оздравителния процес. Не е необходимо да боледувате на работното си място, заразявайки околните и рискувайки собственото си здраве. Грипът не е просто настинка! Грипът е сериозно заболяване!“, коментира проф. Червенякова.

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
2000 души у нас умират годишно заради грипа беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *