петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно200 деца с редки болести доплащат по 500 лв. за лекарства?

200 деца с редки болести доплащат по 500 лв. за лекарства?

200 деца с редки болести, които приемат хормон на растежа трябва да сменят принудително терапията си, а през следващите 3 месеца ще доплащат по 500-800 лв., за да получат жизнено важния за тях хормон на растежа. Това обявиха на пресконференция Владимир Томов от алианса на хората с редки заболявания и Полина Мандаджиева от Асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон. Причината е промяна в позитивния лекарствен списък.

В него е включено ново по-евтино лекарство, което става мерител за цената, която плаща касата. Досегашните два оригинални медикаменти, които се прилагат у нас от 1999 г., генотропин и нордитропин се оказват по-скъпи и за тях пациентите ще доплащат от 16 април, когато влиза в сила промяната. Така родителите трябва да извадят на дете по 500-800 лв. на месец в зависимост от дозировката.

За новото лекарство омнитропе няма голямо клинично проучване, нямаме информация как да го прилагаме, заявиха две от водещите детски ендокриноложки от Педиатрията д-р Стефанова и проф. Пенева. Въпреки че е на пазара от 6 г. медикаментът имал едва 4% пазарен дял в Европа. При ограничени клинични проучвания в Полша и Унгария използването му предизвикало поява на антитела у 60% от пациентите, каза проф. Пенева. Освен това съдържал алкохол, което правело неподходящо прилагането му при малки деца. Прекъсването на терапията пък води до спиране на растежа. Без хормон на растежа децата с някои редки болести достигали височина 125-135 см.

3-годишното ми момиченце приема такъв хормон и се чувства много добре, сподели майка, засегната от решението на комисията по лекарствата. Без хормона детето изпадало в хипогликемична криза от вирусни инфекции и имало опасност да се стигне и до кома, подчерта жената.

Лекуващите лекари–ендокринолози се опасяват, че автоматичната замяна на досегашните препарати с по-евтиния медикамент може да доведе до изграждане на антитела, възникване на нежелани реакции на организма към новата молекула, което може да спре вече започналото ефективно лечение. Липсата на данни за неговата безопасност и ефективност пък будят безпокойство. Автоматичната смяна на досегашните лекарствени препарати с „биоподобен“ продукт ще доведе до спиране на лечението на всички деца-пациенти, а за някои от тях това лечение е животоспасяващо, подчертават специалистите. Дори да се примирят с принудителната смяна на лекарството, издаването и обработването на новите протоколи щяло да отнеме 2-3 месеца. През това време хората или ще плащат, или ще останат без медикаменти, каза Мандаджиева. 

От фирмата „Пфайзер“, която доставя почти цялото количество от оригиналните продукти на растежния хормон, уточниха, че са направили постъпки за намаляване на цената. Най-късно до края на април цената ще бъде намалена, така че пациентите да останат на старото си лекарство и да не доплащат за него, каза д-р Маруся Делчева от компанията.

Свързани теми:

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -