събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно2 млн. лв. в "Пирогов" платени за "външни услуги"

2 млн. лв. в „Пирогов“ платени за „външни услуги“

„Пирогов“ е платил 2 млн. лв. по договори за външни услуги, каза здравният министър Десислава Атанасова. Това са установили експертите на министерството, които едва в понеделник започнаха цялостна проверка на дейността на „Пирогов“ за няколко години назад. Засега не е ясно какво се има предвид под „външни услуги“. Инспекторатът на МЗ досега не е влизал в болницата, добави Атанасова. Цифрата изскочила в първите часове, вероятно ще има още факти, защото проверката ще продължи близо месец.

Част от парите, плащани за лечение от чужденци – 9%, се разпределяли между няколко души от ръководството – икономическия директор, главния юрисконсулт и медицинския секретар. Те получавали по 50-60 хил. лв. на година от това перо. Директорът проф. Димитър Раденовски не е сред тях. По непотвърдени данни той е излязъл в болнични.

Не може да се правят външни инвестиции, а в детската клиника да е такава мизерия, допълни министърът. Специалистите там негодуват от мизерните условия на работа. Репортаж на Би Ти Ви показа очукани плочки и разпадащо се оборудване на операционна зала. Няма санитари, поради което хигиената е лоша. Ремонти там не са правени повече от 20 г., потвърди Атанасова.

Заплатите на редовите лекари са по 1100-1200 лв., но шепа хора в болницата на по-високи постове си докарвали по 6-7 хил. лв. на месец. Не е ясно на какви принципи се формирали тези доходи. Това създава напрежение в колектива, разказаха лекари от „Пирогов“, които искат в момента да останат анонимни. Според тях имало и „мъртви души“ – хора, които получават заплата, без да ходят реално на работа.

Атанасова заяви, че въпреки мизерните условия в детската клиника е избрала именно „Пирогов“, за да оперират там сина й от гноен апандисит. Вярвам на лекарите, които са страхотни професионалисти и на световно ниво, добави министърът. Атанасова уточни още, че инспекторите пристигнали в „Пирогов“ в петък към 14 часа, тоест 2 часа преди края на работния ден на администрацията. На етажа не заварили никого, малкото останали се разбягали. Преди това от „Пирогов“ заявиха, че проверяващите дошли след края на работния ден в 16,30 часа.

Едновременно с МЗ планова проверка прави и касата. Шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков посочи три от откритите досега нарушения в болницата – в историята на заболяването са открити празнини, при някои пациенти липсвала преданестезиологична консултация, а двама болни не са били в леглата си. Тези нарушения обаче били типични за много болници. Проверката на касата е планова и днес трябва да е готов докладът за три отделения.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -