2 млн. лв. в „Пирогов“ платени за „външни услуги“

PRINT
Пирогов

„Пирогов“ е платил 2 млн. лв. по договори за външни услуги, каза здравният министър Десислава Атанасова. Това са установили експертите на министерството, които едва в понеделник започнаха цялостна проверка на дейността на „Пирогов“ за няколко години назад. Засега не е ясно какво се има предвид под „външни услуги“. Инспекторатът на МЗ досега не е влизал в болницата, добави Атанасова. Цифрата изскочила в първите часове, вероятно ще има още факти, защото проверката ще продължи близо месец.

Част от парите, плащани за лечение от чужденци – 9%, се разпределяли между няколко души от ръководството – икономическия директор, главния юрисконсулт и медицинския секретар. Те получавали по 50-60 хил. лв. на година от това перо. Директорът проф. Димитър Раденовски не е сред тях. По непотвърдени данни той е излязъл в болнични.

Не може да се правят външни инвестиции, а в детската клиника да е такава мизерия, допълни министърът. Специалистите там негодуват от мизерните условия на работа. Репортаж на Би Ти Ви показа очукани плочки и разпадащо се оборудване на операционна зала. Няма санитари, поради което хигиената е лоша. Ремонти там не са правени повече от 20 г., потвърди Атанасова.

Заплатите на редовите лекари са по 1100-1200 лв., но шепа хора в болницата на по-високи постове си докарвали по 6-7 хил. лв. на месец. Не е ясно на какви принципи се формирали тези доходи. Това създава напрежение в колектива, разказаха лекари от „Пирогов“, които искат в момента да останат анонимни. Според тях имало и „мъртви души“ – хора, които получават заплата, без да ходят реално на работа.

Атанасова заяви, че въпреки мизерните условия в детската клиника е избрала именно „Пирогов“, за да оперират там сина й от гноен апандисит. Вярвам на лекарите, които са страхотни професионалисти и на световно ниво, добави министърът. Атанасова уточни още, че инспекторите пристигнали в „Пирогов“ в петък към 14 часа, тоест 2 часа преди края на работния ден на администрацията. На етажа не заварили никого, малкото останали се разбягали. Преди това от „Пирогов“ заявиха, че проверяващите дошли след края на работния ден в 16,30 часа.

Едновременно с МЗ планова проверка прави и касата. Шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков посочи три от откритите досега нарушения в болницата – в историята на заболяването са открити празнини, при някои пациенти липсвала преданестезиологична консултация, а двама болни не са били в леглата си. Тези нарушения обаче били типични за много болници. Проверката на касата е планова и днес трябва да е готов докладът за три отделения.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
2 млн. лв. в „Пирогов“ платени за „външни услуги“ беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *