160 000 лв. струва животът на Светослав Славов

PRINT

Животът на 60-годишният Светослав Славов струва 160 000 лв. Това е цената на изкуственото сърце, подарено му от болница „Св. Екатерина“. За разлика от други страни, у нас то не се поема от здравната каса. Здравното министерство обещало да възстанови парите на лечебното заведение, но това досега не е станало.

От 2 г. стоматологът от Лом живее с машината, която влачи като куфар навсякъде със себе си. Тя е неразделна част от моя живот, казва Светослав. Справям се с всекидневието с цената на много усилия и с продължително пребиваване в клиниката, където се извършва поддръжката на апаратурата. Кардиолозите следят жизнените му показатели да са добри. За двете години, откакто ми е трансплантирано изкуственото сърце 6 месеца съм прекарал в болница „Св. Екатерина“. Приемам много медикаменти, самата издръжка на машината е доста скъпа, пояснява Светослав. Той сам плаща за лекарствата си, а болницата поема профилактиката на апарата. За целта машината се изпраща в САЩ и след това се връща. През това време сърцето на мъжа се поддържа от втора, резервна машина.

Справям се с всички предизвикателства благодарение на медицинското ми образование, допълва Светослав. Всеки ден прави стерилни превръзка на мястото, където кабелите на машината влизат в тялото му. Той дава от джоба си около 1000 лв. на месец, за да купи лекарства и материали за превръзките, въпреки че е здравноосигурен.

Апаратът не заменя напълно сърцето ми, а само подпомага с помпа лявата му половина, разказва мъжът. Поради принудителната почивка той прекарва повечето време у дома. Чета книги, гледам телевизия – така минава денят ми, казва Светослав. От време на време много му се иска да се върне към професията си на зъболекар и работи малко, но не повече от час, понеже се изморява бързо.

Само болница „Св. Екатерина“ в България слага механични устройства за поддържане на циркулацията, съобщи директорът проф. Генчо Начев. Не всички са изкуствени сърца, но хората така ги знаели. В тежки случаи те са „мост“ към трансплантацията – поддържат пациента жив, докато и ако се намери донор. „Прилагаме ги и в рутинни случаи, когато сърцето не иска да заработи. Така в рамките на 20-30 дни то се възстановява и си поема функцията. След това махаме този апарат“, допълва кардиохирургът.

Това също вече се прави по изключение както в случая със Светослав, тъй като държавата в момента не поема разходите и те остават за сметка на болницата. По думите на проф. Начев става дума за поставянето на 7-8 устройства годишно, които струват около 1 млн. лв. Такива иновации дават на страната ни шанс да поддържа добро европейско и световно ниво, обобщи проф. Начев.

Свързани теми: Новости в кардиологията свалят под 7% смъртността от инфаркт

Ваксината срещу грип сваля наполовина риска от инфаркт и инсулт

В „Св. Екатерина“ смениха митрална клапа през миниатюрен отвор

[Общо: 0    Средно: 0/5]
160 000 лв. струва животът на Светослав Славов беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *