петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно16 онкоболни оставени без скъпо лекарство заради бюрокрация

16 онкоболни оставени без скъпо лекарство заради бюрокрация

  • Между 16 и 50 пациенти с рак остават без скъпоструващо лекарство до края на 2014 г.
  • Причината е дефицит в бюджета на НЗОК от 130 млн. лв. в края на годината
  • Почват спешни ппреговори с фирмата доставчик

Обричате ни на смърт, като ни лишавате от лекарства! С това обвинение се обърнаха към шефа на здравната каса д-р Румяна Тодорова две онкоболни жени – Диана Борлакова (на снимката горе вдясно) и Мария Златарева. Още около 50 пациенти са в тяхната ситуация. Преди два дни Надзорният съвет на касата отказа да включи в лекарствената листа единственият медикамент, който може да им помогне – афинитор. Терапията с него струва месечно около 7000 лв. Проблемът е по-скоро бюрократичен, отколкото финансов, стана ясно от последвалата словесна престрелка между пациенти и ръководството на касата по време на редовната пресконференция на НЗОК.

Лекарството в момента се изписва у нас, но само при рак на бъбреците и на панкреаса. По думите на Борлакова надзорът гласувал „против“ медикамента с аргумента, че има и други одобрени терапии за този вид тумори. Той ще бъде включен и за рака на гърдадта, но чак от 2014 г. За пациентите като Диана обаче това забавяне ще е фатално. Афинитор се дава на жени с рак на гърдата, когато предишните терапии спрат вече да действат, поясни тя. „Докарахте ни дотам, че да гледаме в паничката на другите пациенти. Да гледам, че бъбречноболните или тези с рак на панкреаса ги лекуват, а мене не. Докарвате ни до безумие. Знаете ли какво ми струва да съм тук и да хабя тези нерви. Не знам каква е причината да съм без лекарства, но намерете решение“, заяви почти през сълзи Борлакова.

Според представено от националния консултант по онкология доц. Галя Куртева становище през юни 2013 г. от иновативното лечение се нуждаят около 50 пациенти с тумори, като сумата за тях е общо 730 000 лв. Събрах всички документи по въпроса и съм ги внесла в Надзорния съвет, поясни д-р Тодорова. Тя допълни, че като управител на НЗОК няма право на глас. Против одобряването на новия препарат са гласували единодушно всички 9 членове на Надзора, включително и представителят на пациентските организации Веселин Иванов. Вероятно една от причините е очертаващият се дефицит от 130 млн. лв. в бюджета на касата към края на годината. В същото време по сметките на институцията има 108 млн. лв., но НЗОК сама не може сама да вземе решение за използването им. За това е необходима санкция от парламента и финансовото министерство.

Има правила, аз не мога да взема еднолично решение за тези 730 000 лв., заяви д-р Тодорова. До ден-два ще има спешна среща с фирмата производител на лекарството „Новартис“, която сама предложила преговори. Недоволните пациенти се позоваха на практика при предишното ръкъводство на НЗОК, когато по усмотрение на управителя са отпускани суми за извънредни разходи. Д-р Тодорова обаче заяви, че спазва стриктно правилата, според които всички разходи над 100 000 лв. трябва да се гласуват от Надзорния съвет. Посочи още, че са спрени редица разходи, които са важни, но не са спешни – покупка на автомобили, закупуване на лицензи и доставки на сървър техника, дори довършването на проекта за електронна рецепта. Касата има право на 3% административни разходи, а сега те били сведени много под 2%. Нося отговорност за много неща, но не и за това, което реши Надзорния съвет, допълни шефът на НЗОК.

Според Евгения Адърска от Асоциацията на пациентите с онкозаболявания обаче сумата може да се сведе до 250 000 лв., тъй като към днешна дата бройката на нуждаещите се от новото лечение пациенти била 16 души. Тя написала писма до всички институции в страната с молба болниците все пак да закупят лекарството, а след това да се даде право на касата да им възстанови парите. Тя ще настоява при нужда държавата да пренасочи пари от други пера, за да се осигури лечението на тези 16 пациенти.

Ще помоля Надзорният съвет да се събере в присъствие на фирмата в най-скоро време и каквото се реши, това ще бъде, каза в края на емоционалната пресконференция д-р Тодорова.

СНиМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -