15-годишен направи тест за ранно откриване на рак

PRINT

15-годишен американски тийнейджър от щата Мериленд разработи тест, който открива в ранен стадий рака на панкреаса, който е един от най-коварните и смъртоносните. С откритието си Джак Андрака (на снимката) спечели най-важното състезание за подрастващи учени Intel ISEF 2012. Тестът на Джак се прилага лесно.

Той открива дефектен протеин – мезотелин, който при рака на панкреаса се появява в кръвта. Ползват се тест лентички като при диабетиците. С тяхна помощ се вижда дали протеинът е налице в кръвта или урината. Тестът познава правилно на 90% дори в ранните стадии на заболяването, което е истински пробив в диагностиката на заболяването. По принцип то не дава никакви симптоми, а болните го усещат когато вече е твърде късно и вече има метастази. Това е основната причина само 5% от болните с рак на панкреаса да оцеляват 5 г. след поставяне на диагнозата.

Тестът на Джак е 100 пъти по-чувствителен от съществуващите методи за диагностика и освен това е 28 пъти по-евтин. Една тест-лентичка струва 3 цента, а резултатът се вижда след 5 минути. Според тийнейджъра може да се прилага и при рак на белите дробове и яйчниците.

Идеята дошла на гимназиста, след като само за една година член на семейството и друг приятел се разболели от рак на панкреаса, пише в. „Балтимор сън“. Момчето се заело с амбициозната задача, като успяло да си издейства правото да работи в края на седмицата и през ваканциите в лабораториите на университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор.

Сбъднаха се най-смелите ми мечти, казва Джак, когато оповестяват наградата му в категорията медицина. Тя има и парично измерение – 75 000 долара. Момчето ще инвестира парите за висшето си образование. Смята да учи природни науки. Интересът към тях и към техниката е заложен в семейство Андрака. Майката Джейн е анестезиолог, а бащата Стив – строителен инженер. Братът на Джак – Люк, печели награда от същото състезание преди 2 г., като изследвал въздействието на мините върху околната среда.

СНИМКА: YOUTUBE

[Общо: 0    Средно: 0/5]
15-годишен направи тест за ранно откриване на рак беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *