събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно15-годишен направи тест за ранно откриване на рак

15-годишен направи тест за ранно откриване на рак

15-годишен американски тийнейджър от щата Мериленд разработи тест, който открива в ранен стадий рака на панкреаса, който е един от най-коварните и смъртоносните. С откритието си Джак Андрака (на снимката) спечели най-важното състезание за подрастващи учени Intel ISEF 2012. Тестът на Джак се прилага лесно.

Той открива дефектен протеин – мезотелин, който при рака на панкреаса се появява в кръвта. Ползват се тест лентички като при диабетиците. С тяхна помощ се вижда дали протеинът е налице в кръвта или урината. Тестът познава правилно на 90% дори в ранните стадии на заболяването, което е истински пробив в диагностиката на заболяването. По принцип то не дава никакви симптоми, а болните го усещат когато вече е твърде късно и вече има метастази. Това е основната причина само 5% от болните с рак на панкреаса да оцеляват 5 г. след поставяне на диагнозата.

Тестът на Джак е 100 пъти по-чувствителен от съществуващите методи за диагностика и освен това е 28 пъти по-евтин. Една тест-лентичка струва 3 цента, а резултатът се вижда след 5 минути. Според тийнейджъра може да се прилага и при рак на белите дробове и яйчниците.

Идеята дошла на гимназиста, след като само за една година член на семейството и друг приятел се разболели от рак на панкреаса, пише в. „Балтимор сън“. Момчето се заело с амбициозната задача, като успяло да си издейства правото да работи в края на седмицата и през ваканциите в лабораториите на университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор.

Сбъднаха се най-смелите ми мечти, казва Джак, когато оповестяват наградата му в категорията медицина. Тя има и парично измерение – 75 000 долара. Момчето ще инвестира парите за висшето си образование. Смята да учи природни науки. Интересът към тях и към техниката е заложен в семейство Андрака. Майката Джейн е анестезиолог, а бащата Стив – строителен инженер. Братът на Джак – Люк, печели награда от същото състезание преди 2 г., като изследвал въздействието на мините върху околната среда.

СНИМКА: YOUTUBE

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -