четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно14 съвета как да отслабнем без да тренираме

14 съвета как да отслабнем без да тренираме

Не всеки може да намери свободно време и енергия за фитнес и тренировки, и то целогодишно. Добрата новина е, че това не е единственият начин, върху който може да работим, за да свалим килограми, отслабнем или просто да се поддържаме в по-добра форма. За поддържане на добра фигура е необходимо съображение с храните и напитките, които се консумират – това важи с особена сила, когато енергоразходът е нисък.

В тази статия ще ви запозная с някои промени, които може да приложите, за да горите излишни мазнини и да се чувствате по-добре в кожата си, дори да нямате възможност да тренирате за момента.

Съвет #1. Отървете се от сладкото и мазните закуски. Обикновено, когато седнем пред телевизора, взимаме със себе си чипс, пуканки или друга калорична храна. Избавете се от този навик и намерете по-здравословна алтернатива. Посочените храни съдържат в себе си много изкуствени елементи като овкусители, оцветители и други подобрители, които най-често не влияят благоприятно на здравето, а и на теглото. Чудесно решение е да ги замените със зеленчуци или плод.

Съвет #2. Хранете се по-често през деня. Доброто разпределение на храната през деня може да спомогне по няколко начина. С няколко хранения на ден ще поддържате енергийните си нива в норма, без излишни реакции в кръвната захар. Това от своя страна ще доведе до по-малки нужди от нездравословни храни и напитки, които да добавят ненужни калории в менюто ви. С по-чести хранения ще контролирате и по-добре хормоналните нива в тялото. Има проучвания, които твърдят, че на тялото е нужна повече енергия, за да усвои храната от по-честите хранения и по този начин да изгори повече калории, спрямо консумацията на няколко, по-малко на брой, но по-големи хранения през деня. Въпреки това 4, 5 и 6 хранения на ден не са за всеки. Има хора, които се чувстват добре и с 2-3 хранения + 1-2 междинни (ядки, плодове, кисело мляко и др.). Най-правилният избор би бил този, който ви кара да се чувствате добре, сити, без нужда да прибягвате към нездравословни избори и да нарушавате плановете си в по-дългосрочен план. Изводът от всичко това е, че тялото е способно да се приспособи и да работи ефективно, независимо от изборите, които правим стига да му дадем достатъчно време и да проявим търпение.

Съвет #3. Сервирайте храната си в малки чинии. По-малкият размер на чиниите означава и по-малко количество храна в нея. Когато свикнете да се храните в малки съдове, веднага ще се убедите, че има ефект. Тук има и психологически момент. По-малките чинии могат да заблудят мозъка ви, че сте яли повече, отколкото всъщност сте.

Съвет #4. Не пропускайте закуската. Една добре балансирана закуска, съдържаща протеини, въглехидрати, мазнини и зеленчуци ще ви даде енергия и бодрост през целия ден и ще остави чувство за ситост за дълго време. Много изследвания свързват редовното консумиране на закуска с добро здраве, по-добра памет и концентрация през деня, по-ниски нива на „лошия“ LDL холестерол, по-малък шанс за получаване на диабет, на сърдечни заболявания и наднормено тегло. При събуждане, кръвната захар, от която се нуждае тялото, за да работят мускулите и мозъка най-добре, обикновено е ниска. Закуската помага да се възстановят тези нужди, за да може телата ни да са по-ефективни през деня. От друга страна, ако пропуснете закуската, до обяд може да почуствате недостиг на енергия и глад, което да доведе до преяждане по-късно през деня или до желание да задоволите нуждите си с нездравословни избори.

Съвет #5. Пийте вода с лимон. Топла вода с изцеден лимон сутрин на гладно е прекрасен старт на деня. Благоприятства метаболизма, зарежда организма със сила и тонус и освен това спомага за изчистване от токсините. Други големи ползи от лимоните са: силно антибактериално действие, антивирусно и повишаване ефективността на имунната система. Полезни са и за храносмилането, черния дроб и често се използват за пречистване в различни комплекси. Лимоните съдържат и разнообразие от витамини и минерали в по-големи количества: лимонена киселина, калций, магнезий, витамин C, биофлавоноиди и пектин.

Съвет #6. Правете упражнения, където ви е възможно. Да, споменахме „без да тренираме“, но нищо не може да донесе здравословните ползи на физическата активност и храната. Ежедневието ни предлага много начини за тренировка, въпреки че не се замисляме за това. Качването по стълбите или отиването пеша до близкия магазин са добри примери в това отношение. Правете малки разходки винаги, когато ви е възможно. Освен изгарянето на допълнителни калории, ще извлечете и много други ползи за цялото тяло.

Примерна тренировка, която ще ви отнеме само 10 минути за изпълнението

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -