14 съвета как да отслабнем без да тренираме

PRINT
диета за отслабване

Не всеки може да намери свободно време и енергия за фитнес и тренировки, и то целогодишно. Добрата новина е, че това не е единственият начин, върху който може да работим, за да свалим килограми, отслабнем или просто да се поддържаме в по-добра форма. За поддържане на добра фигура е необходимо съображение с храните и напитките, които се консумират – това важи с особена сила, когато енергоразходът е нисък.

В тази статия ще ви запозная с някои промени, които може да приложите, за да горите излишни мазнини и да се чувствате по-добре в кожата си, дори да нямате възможност да тренирате за момента.

Съвет #1. Отървете се от сладкото и мазните закуски. Обикновено, когато седнем пред телевизора, взимаме със себе си чипс, пуканки или друга калорична храна. Избавете се от този навик и намерете по-здравословна алтернатива. Посочените храни съдържат в себе си много изкуствени елементи като овкусители, оцветители и други подобрители, които най-често не влияят благоприятно на здравето, а и на теглото. Чудесно решение е да ги замените със зеленчуци или плод.

Съвет #2. Хранете се по-често през деня. Доброто разпределение на храната през деня може да спомогне по няколко начина. С няколко хранения на ден ще поддържате енергийните си нива в норма, без излишни реакции в кръвната захар. Това от своя страна ще доведе до по-малки нужди от нездравословни храни и напитки, които да добавят ненужни калории в менюто ви. С по-чести хранения ще контролирате и по-добре хормоналните нива в тялото. Има проучвания, които твърдят, че на тялото е нужна повече енергия, за да усвои храната от по-честите хранения и по този начин да изгори повече калории, спрямо консумацията на няколко, по-малко на брой, но по-големи хранения през деня. Въпреки това 4, 5 и 6 хранения на ден не са за всеки. Има хора, които се чувстват добре и с 2-3 хранения + 1-2 междинни (ядки, плодове, кисело мляко и др.). Най-правилният избор би бил този, който ви кара да се чувствате добре, сити, без нужда да прибягвате към нездравословни избори и да нарушавате плановете си в по-дългосрочен план. Изводът от всичко това е, че тялото е способно да се приспособи и да работи ефективно, независимо от изборите, които правим стига да му дадем достатъчно време и да проявим търпение.

Съвет #3. Сервирайте храната си в малки чинии. По-малкият размер на чиниите означава и по-малко количество храна в нея. Когато свикнете да се храните в малки съдове, веднага ще се убедите, че има ефект. Тук има и психологически момент. По-малките чинии могат да заблудят мозъка ви, че сте яли повече, отколкото всъщност сте.

Съвет #4. Не пропускайте закуската. Една добре балансирана закуска, съдържаща протеини, въглехидрати, мазнини и зеленчуци ще ви даде енергия и бодрост през целия ден и ще остави чувство за ситост за дълго време. Много изследвания свързват редовното консумиране на закуска с добро здраве, по-добра памет и концентрация през деня, по-ниски нива на „лошия“ LDL холестерол, по-малък шанс за получаване на диабет, на сърдечни заболявания и наднормено тегло. При събуждане, кръвната захар, от която се нуждае тялото, за да работят мускулите и мозъка най-добре, обикновено е ниска. Закуската помага да се възстановят тези нужди, за да може телата ни да са по-ефективни през деня. От друга страна, ако пропуснете закуската, до обяд може да почуствате недостиг на енергия и глад, което да доведе до преяждане по-късно през деня или до желание да задоволите нуждите си с нездравословни избори.

Съвет #5. Пийте вода с лимон. Топла вода с изцеден лимон сутрин на гладно е прекрасен старт на деня. Благоприятства метаболизма, зарежда организма със сила и тонус и освен това спомага за изчистване от токсините. Други големи ползи от лимоните са: силно антибактериално действие, антивирусно и повишаване ефективността на имунната система. Полезни са и за храносмилането, черния дроб и често се използват за пречистване в различни комплекси. Лимоните съдържат и разнообразие от витамини и минерали в по-големи количества: лимонена киселина, калций, магнезий, витамин C, биофлавоноиди и пектин.

Съвет #6. Правете упражнения, където ви е възможно. Да, споменахме „без да тренираме“, но нищо не може да донесе здравословните ползи на физическата активност и храната. Ежедневието ни предлага много начини за тренировка, въпреки че не се замисляме за това. Качването по стълбите или отиването пеша до близкия магазин са добри примери в това отношение. Правете малки разходки винаги, когато ви е възможно. Освен изгарянето на допълнителни калории, ще извлечете и много други ползи за цялото тяло.

Примерна тренировка, която ще ви отнеме само 10 минути за изпълнението

[Общо: 4    Средно: 4.3/5]
14 съвета как да отслабнем без да тренираме беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *