вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно13 причини, защо урината мирише странно

13 причини, защо урината мирише странно

Урината съдържа 95% вода, но и различни отпадни вещества, получени в процеса на обмяната на веществата в организма. Затова по вида й може да се съди за общото здраве.  Какво се съдържа още в урината:

  • Уреята е краен продукт на протеиновия метаболизъм. Образува се в черния дроб. Нормално около 25 грама урея се отделят ежедневно.
  • Пикочна киселина от нея се отделя ежедневно около 1 грам. Пикочната киселина е краен продукт от обмяната на пурини (вещества в някои храни). 
  • Креатининът е отпадъчен продукт на мускулния метаболизъм. Съдържа се и в месото и всеки ден обичайто се изхвърлят от тялото около 1,5 грама.
  • В урината се съдържат още около 10 грама соли (органични и неорганични), особено трапезна сол (NaCl).
  • Фосфатите и органичните киселини като оксалова киселина и лимонена киселина се отделят в различни количества всеки ден – средно 3 грама.

Цветът на урината се определя от разграждането на протеини и билирубин. Билирубинът е съществена част от жлъчката. Ако усетите странен мирис при ходене по малка нужда в тоалетната, може да има различни причини. 

  1. Не пиете достатъчно вода

колко вода е полезнаПричина номер едно като честота е дехидратацията. Много хора не пият достатъчно вода, защото не усещат жажда. Необходимата дневна доза е около 30 мл на 1 кг телесно тегло или поне 1,5 л за възрастен. „Когато тялото е дехидратирано, урината има силна миризма и изглежда по-тъмна“, казва д-р Шери Рос, АГ специалист в здравния център на Провиденс Сейнт Джон в Санта Моника. Нормално урината е с цвят на шампанско. Ако сте от хората, които не изпитват жажда, носете винаги шише вода със себе си и следете колко реално изпивате. 

2. Яли сте нещо необичайно

Храната също може да стане причина за необичаен мирис. Лук, аспержи, брюкселско зеле, чесън, къри, сьомга, алкохол и дори кафе може да придадат специфично “ухание” на излъчваните от организма течности. 

Ако обичате да ядете с повече сол, това може да направи урината ви по-концентрирана и с особен мирис.  

Ето защо винаги трябва да пием сутрин с кафето вода

3. Пили сте повече кафе

Някои хора усещат нова, по-различна миризма в урината, когато пият повече кафе. При усвояването му в организма се отделят остатъчни вещества, които могат да променят нейния мирис. Трябва да имате предвид и това, че кафето е диуретик и може да доведе до дехидратация, съответно и урината е по-концентрирана.

4. Цистит или друга инфекция на уринарния тракт

цистит или кисти на яйчницитеЕдна от най-често срещаните причини за неприятна миризма на урината, особено при жените, са инфекциите на пикочните пътища. Всъщност мирисът на на амоняк, на гнило или нещо сладникаво често е първата индикация за цистит или друга подобна инфекция. 

Тези ароматни молекули се произвеждат от бактериите, причиняващи инфекцията. Освен това урината може да изглежда мътна или със следи от кръв. Непрекъснато се усеща пристъп за ходене по малка нужда, въпреки че урина няма или е съвсем малко. Ако имате подобни симптоми, веднага се обърнете към уролог или АГ лекар при жените (често в допълнение има и вагинална инфекция), за да ви назначи подходящо лечение. Обикновено при острите симптоми се налага прием на антибиотик.

Неприятното в случая е, че тези инфекции често рецидивират. Според статистиката това се случва при 4 от 10 пациенти с уринална инфекция. Затова след като премине първият пристъп, бъдете наблюдателни дали пристъпът няма да се повтори. 

Циститът най-често се причинява от бактерията ешерихия коли

5. Симптом на предиабет и диабет

Един от първите възможни признаци на предиабета е, че започвате да уринирате по-често. Тъй като тялото в това състояние не може да метаболизира захарта много добре, в урината се усеща един сладникав мирис. Свързано е с глюкозата, която се излъчва от бъбреците. Така че ако позивите за ходене по малка нужда зачестят без признаци на инфекция, добре е да посетите лекар и да изследвате нивата на кръвната си захар.    

Сладникавият мирис е по-вероятно да се наблюдава при хора с вече развит диабет тип 2. Това се случва, когато поради инсулиновата резистентност човек не може да метаболизира глюкозата в организма. Така че ако установите “захарен” или плодов мирис от урината, възможно е да имате проблеми с кръвната захар. Случаят не е точно такъв при диабет тип 1, който е автоимунно заболяване и по-често се открива при млади хора. Захарният диабет е характерен по-скоро за възрастните, настъпва постепенно и се развива в рамките на години. 

6. Имате навик да правите вагинални душове

Ако често използвате вагинални душове или правите някакви промивки, съветът е един – спрете! Подобни практики могат да объркат микробиома, който е важен за здравето на интимните зони и пикочните пътища. Размножаването на някои бактерии за сметка на други може да стане причина за появата на неприятна миризма. 

Здравата вагина има микс от добри и вредни бактерии, според OWH. Когато душите, рискувате да измиете твърде много от добрите бактерии и да дадете на лошите бактерии, което лесно може да доведе до инфекция.

Плюс това, объркване на тази деликатна среда всъщност може да удвои риска от рак на яйчниците. Ако се притеснявате от миризмата на вагината си, незабавно се свържете с лекар, който да установи истинската причина, вместо да се опитвате да я маскирате с удвояване. 

Как се лекува камък в бъбреците под 10 мм?

7. Камъни в бъбреците

бъбреци гломерулонефритКамъните в бъбреците са твърда маса, която се образува след като определени химикали в урината започват да кристализират. В основата си те са образувани от урина. Така че не е изненада, че са една от причините за промяна в мириса й. Тръгне ли да излиза камък по пикочните пътища, може да се получи задържане на урина, а вероятно и инфекция на отделителните пътища. Цветът й може да е мътен. Някои случаи на кризи с изхвърляне на песъчинки или камъни са по-леко, а други изискват незабавна лекарска намеса. При тях освен промяна в урината има още болка в кръста или корема, температура. 

Профилактиката на камъните  в бъбреците включва пиене на достатъчно течности, недостатъчно физическа активност, прекаляване със солта и захарта. 

8. Гъбична инфекция

Инфекциите, при които доминира сърбежът, най-често са причинени от гъбичката кандида, която нормално обитава влагалището. В определени случаи обаче – паднал имунитет, продължителна употреба на антибиотици, може да доведат до нейното прекомерно размножаване. В по-голям риск са бременните (хормоналните промени са виновни), хората с диабет или проблеми с кръвната захар. Друга възможна причина са хормонални хапчета, предписвани по време на менопаузата, казват експерти от Майо Клиник в САЩ.

При гъбична инфекция на пикочните пътища се усеща мирис на мая, заради дисбаланса на микрофлората във влагалището. При жените уретрата е много близо, а тази анатомична особеност е предпоставка за пикочни инфекции. 

9. Генетично заболяване

Това е най-малко вероятният сценарий, но при  определени генетични нарушения може да се получи лоша миризма, описвана като „неприятна“, „кисела“ или „рибена“. Признаците се наблюдават при триметиламинурия – генетично заболяване, което придава ужасна миризма на тялото, независимо от стриктната хигиена.

Според Националния изследователски институт за човешкия геном, триметиламинурията е по-честа при жените и симптомите могат да се влошат или да станат по-забележими около пубертета, преди или по време на вашия период, след прием на орални контрацептиви или около менопаузата. Една от мерките е да се избягва храна, която включва триметиламин и някои други съединения: мляко, яйца, грах, боб, фъстъци, брюкселско зеле, броколи, зеле и карфиол. Възможно е да се приемат някои добавки, както и да ниски дози антибиотици, за да се намали количеството на определени бактерии в червата.

Видове течения при жената и причините за тях

10. Овулация

бременност ражданеХормоните, свързани с плодовитостта – естроген и прогестерон, също може да окажат влияние. Този аромат е най-силен точно след овулация. Промяната не е толкова в миризмата, колкото в способността на се усещат миризмите, сочи проучване в Biological Psychology.

11. Бременност

Хормоните, които се синтезират за растежа на бебето в утробата, може да са причината, поради която на бременните им се ходи до тоалетната на всеки 5 минути. Урината може да придобие по-остър мирис, особено през първия триместър. 

12. Инфекция, предавана по полов път

Някои от полово предаваните инфекции може да причинят миризма на гнило в урината. Причината може да е хламидия или трихомонас – полово предаван паразит. Симптомите може да са засилено течение от влагалището с белезникав цвят, парене, особено при уриниране, зачервяване, оток и сърбеж.

13. Страничен ефект от добавките, които приемате

Някои добавки, витамини и лекарства могат да причинят промени в миризмата на урина, казват още експертите. Изкуствените аромати се добавят в някои хапчета, за да ги направят по-приятни, но също могат да променят аромата на урината ви.

Така че, ако наскоро сте започнали да приемате ново лекарство или добавка и след това се усетили промяна в урината, това може да е страничен ефект. Най-вероятните причинители? Хапчета с високо съдържание на витамин В6, включително някои мулти-витамини, лекарства за сърце и бременни. Ако случаят е такъв, няма място за притеснение. Все пак наблюдавайте урината си, за да не се окаже все пак, че има инфекция, която е първопричината за променената миризма. 

Източник:  www.womenshealthsa.co.za

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -