12-сантиметрова опашка порасна на бебе

PRINT

Петмесечният Нуо Нуо от Китай е нормално бебе с изключение на едно – притежава 12-сантиметрова опашка. Майка му отчаяно се моли на местните хирурзи да помогнат, но това не е толкова лесно, колкото изглежда.

Детето е жертва на атавизъм, заключават лекарите. Това е проява на отделни черти, характерни за далечни предци, които липсват в последните поколения. Възможно е опашките някога да са се срещали в праисторически времена според теорията на Дарвин, но наличието на опашка у дете през 21 в. е най-малкото необичайно.
Майката на Нуо Нуо забелязала появата й няколко дни след раждането. По-лошото е, че тя започнала да расте и не е спирала до днес. Лекарите открили, че опашката се е развила при момчето още в утробата поради спина бифида – вроден дефект, който се състои в непълно изграждане на гръбнака. Най-големият рисков фактор е липсата на фолиева киселина при бременните. Формирането на опашката започнало още в първите четири седмици след зачеването, когато започнало образуване на невралната тръба – част от нервната система.

При спина бифида гръбначният стълб, чиято цел е да обгръща и защитава нервите, не се затваря правилно. Точните причини за този дефект не са известни. Обикновено проблемът може да се реши с операция. Тя обаче крие сериозни рискове – например да бъде засегната нервната система. Това може да доведе до различни усложнения, включително безконтролно уриниране и дори парализа. Засега китайските хирурзи смятат, че премахването на опашката на Нуо Нуо е невъзможно.

Източник: Shanghaiist.com

[Общо: 1    Средно: 5/5]
12-сантиметрова опашка порасна на бебе беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *