петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно100 000 българи страдат от артритни заболявания

100 000 българи страдат от артритни заболявания

Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб, а 12 октомври е Световният ден за борба с артрита. Само в Европа от различни видове ревматични заболявания страдат над 120 млн. души, а в България пациентите са повече от 100 хил. души. Данните са неофициални, тъй като липсват официални регистри, поясняват от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ)

Сред най-често срещаните ревматични заболявания са ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев, псориатичният артрит, подаграта, различните видове артрози и т.н. В групата на ревматичните заболявания попадат и по-редки състояния. Сред тях са системните заболявания на съединителната тъкан (системен лупус еритематозус, прогресивна системна склеродермия, васкулити, синдром на Сьогрен и др.). Има и различни заболявания на костната система (остеопении, остеонекрози, остеити и т.н.).

Световният ден за борба с артрита се отбелязва от 1996 г. насам с цел подобряване на информираността сред обществото и медицинската общност за ревматичните заболявания. Добрата информираност скъсява времето за поставяне на диагноза. При някои заболяванията диагнозата може да се забави и повече от 10 години. Това води до рискове от тежка инвалидизация на хората и натоварване на социалните системи.

През тази година ОПРЗБ отбелязва Световния ден за борба с артрита с информационна кампания в социалните мрежи. Макар и много разпространени, ревматичните заболявания остават слабо познати на обществото. Познанието за техните основни симптоми и последици може да помогне за по-бързо поставяне на диагноза при наличие на оплаквания. Така и лечението ще започне по-рано и съответно ефектът от него ще бъде по-добър.

Познаването на ревматичните заболявания може да помогне за подобряване на живота на хората, страдащи от такива заболявания, както и отношението на техните близки и приятели.

От началото на октомври всеки ден ОПРЗБ публикува на страницата си (https://www.facebook.com/revmatologia/)  и в групата си във Facebook (https://www.facebook.com/groups/revmatologia)  полезна и интересна информация за ревматичните заболявания. Кампанията ще продължи и няколко дни след 12 октомври, след което ще бъде обобщена. Данните дотук показват, че информацията е достигнала до над 3 хил. души.

С публикациите си ОПРЗБ развенчава основните митове за ревматичните заболявания. Ето ги: че те са свързани с възрастта, както и че слагат край на активния живот на хората, които страдат от някое от тези заболявания. Ревматичните заболявания се откриват обикновено в по-млада, активна възраст, а от тях все по-често страдат и деца. При навременна диагноза и адекватно лечение обаче, прогнозата за хората с тези заболявания е изключително благоприятна.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -