петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно10 съвета, за да възпитаме добри и успешни деца

10 съвета, за да възпитаме добри и успешни деца

Съвет №1: Полагайте грижи за децата си

На пръв поглед този съвет изглежда пълна глупост, защото грижата е нещо, което се смята за естествено и подразбиращо се. Понякога всъщност някои родители подценяват значението на простите жестове и изслушване на малките. Грижата може да се прояви в малки неща – да ги завиете с одеялото преди лягане, да изслушате как е минал денят им в училище, без да ги прекъсвате с въпроси за оценките. Те се вълнуват повече от взаимоотношенията със своите връстници.

Много родители разбират грижата само като осигуряване на храна, дрехи, играчки и други вещи. Покриването на насъщните нужди не трябва да се бърка с възпитанието, предупреждават руски психолози.

Съвет № 2: Дайте личен пример на вашите деца

Не възпитавайте само с думи, а с личен пример! Децата винаги се ръководят от поведението на възрастните наоколо. Връзката с родителите е най-емоционалната, затова тяхното поведение се копира най-интензивно. Не е достатъчно да кажете на децата, че трябва да мият зъбите два пъти дневно – направете го заедно с тях! Не може да забраните на малкото да крещи, а после сам да го правите.

Съвет № 3: Обърнете внимание на желанията и нуждите на децата

дете чете книгаНе става въпрос само за това да обсъждате яденето на шоколад или разходките. По тази точка от съветите за възпитание става дума да обръщате внимание на истинските нужди на децата, а не само да харесате това, което те желаят.

Възпитанието трябва да е насочено към развитието на децата. Често то се ориентира спрямо традиционното разпределение на семейните роли. Момичето се готви да стане майка и домакиня, а момчето се подготвя да учи в престижен университет. После родителите се чудят защо едното дете расте без цели в живота, а другото постига успехи в кариерата.

Според психолозите не е важно как вие виждате бъдещето на вашите деца, а какво искат те самите да постигнат. Ролята на родителя е да открие заложбите на детето си и да го подтикне да ги развива, без да се плаши от трудностите по пътя.

Съвет № 4: Бъдете щастливи

Този съвет може да ви изглежда странно във връзка с отглеждането на деца, но психолозите смятат това за много важно. Всеки родител иска да види детето щастливо. Ако то обаче расте в семейство, където възрастните постоянно са в конфликт, трудно ще бъде в мир със себе си.

Съвет № 5: Общувайте с детето

дете момичеКомуникацията е ключът към успешното родителство! Не трябва само да обслужвате физиологичните нужди на детето и да питате за оценките, но и да провеждате разговори. Те трябва да се с подходящите думи и тон за неговата възраст.

Разговорите водят до взаимно разбирателство, доверие, любов и уважение. Освен това не забравяйте, че начинът, по който общувате с детето си когато то е малко, ще се върне към вас, когато то порасне. Ако искате уважение, уважавайте интересите, мислите и стремежите на децата си. Само така образованието ще даде плодове.

Съвет № 6: Не правете трагедия заради лоша оценка

Родители, които реагират прекалено бурно на лоши оценки в училище, избиват някакъв комплекс, смятат психолозите. Вместо да мъмрите остро неуспеха на вашите деца, първо поговорете откровено. Много по-ефективно е да помагаме на детето с домашните, отколкото да го наказваме за лоши резултати.

Съвет № 7: Използвайте правилни наказания

Трудно е да си представим възпитанието без наказания. Разбира се, това не означава, че трябва да биете децата. Това ще развие у тях агресия, гняв и негодувание. Може обаче да забраните на детето да играе на компютър или да излиза за определено време. Не му забранявайте да общува с приятели, това ще го накара да крие от вас информация за другарчетата или за компанията си.

Съвет № 8: Давайте джобни пари

Децата имат свои собствени нужди, за които трябват пари. Понякога те се притесняват да поискат да им купите нещо или в този момент до тях няма възрастни. Ето защо е добре да имат свои джобни. Това има друг голям плюс – децата от малки се учат да боравят с този собствен „доход“.

Посочете за какъв период от време му давате парите. Не се поддавайте на увещаване за допълнителна сума, освен ако тя е необходима за конкретна цел. Нека научат да се оправят с парите, с които разполагат. Все пак, понякога може да поглезите детето си и според възможностите си да му купите нещо извън обичайния бюджет, казват психолозите.

дете с майка четат книгаСъвет № 9: Доверявайте се на децата

Ако децата усещат доверието на своите родители, те винаги ще се обръщат за съвет към тях. Конфиктните взаимоотношения с родителите ще ги накарат да търсят другаде помощ, а така може да попаднат в лоша компания. Възпитанието, съпроводено с доверие, позволява да се изградят отлични взаимоотношения с детето за цял живот.

Съвет № 10: Забравете за манипулациите

Често родителите използват манипулации, когато искат да накарат детето да направи нещо. Заплашват с наказание, ако то не направи това, което му се казва. Но пък ако изпълни искането им, ще му купят нещо. От една страна, това се разглежда като поощрение за добро поведение, но от друга може да накара детето винаги да очаква награда, когато постъпи правилно. По-добре е да го похвалите с думи, като забравите за манипулациите и заложите на откритите доверени отношения с малките.

Източник: Medikforum.ru

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -