Реклама
Начало Любопитно 10 грешки, които правим когато сме болни от грип

10 грешки, които правим когато сме болни от грип

0
Реклама

Грипът удря внезапно и ни приковава на легло с висока температура, главоболие и болки в мускулите. Обикновено трае 7 до 14 дни и то ако си осигурим достатъчно почивка и покой. Има обаче някои погрешни разбирания или действия, които може да ни изиграят лоша шега и да доведат до нежелани усложнения.

1. Грипът се бърка с настинка

грип настинка простудаНякои хора не искат да се примирят с мисълта, че са пипнали нещо по-сериозно и омаловажават състоянието си, като го наричат настинка. Това може да има сериозни последствия, защото грипният вирус не бива да се подценява.

За разлика от настинката, при грипа високата температура и дебнещите усложнения са много по-чести. Настинката започва постепенно, а грипът – внезапно.

Реклама

При грип задължително трябва да идем на лекар, който ще прецени каква терапия е необходима, казва д-р Паул Прем, ръководител на Австрийската служба на лекарите, които дежурят нощем и в почивните дни.

Вижте още: Как се лекува грип

2. Противовирусните препарати може да се вземат кога да е

При грип лекарите често препоръчват противовирусни препарати (невраминидаза блокери) като тамифлу и реленца, които съкращават малко срока на боледуване и намаляват риска от усложнения. Те обаче действат само ако болният започне да ги взема до 48 ч от първите симптоми. По-късно няма особен смисъл от тях.

3. Симптомите се потискат с препарати за сваляне на температурата

Много болни бързат да глътнат няколко хапчета срещу болките и за намаляване на температурата. Организмът обаче се нуждае от високата температура, за да потисне размножаването на вирусите. Който непрекъснато потиска температурата, трябва да знае, че удължава боледуването си от грип, предупреждава д-р Прем. Той съветва тя да не се сваля, ако е до 39 градуса. Може да се вземе нещо, но да не се пият непрекъснато. Антибиотиците също не са подходящи за лечение на грипа, освен ако няма признаци на бактериална инфекция – например на сливиците или на белия дроб.

4. Борим вирусите с интимна близост

Дори много да ни се иска да прегърнем и целунем любимите хора, когато сме болни, трябва да се въздържим. Грипните вируси са много заразни. Човекът продължава да си разпръсква около себе си дори да не кашля и киха. Заразен е няколко дни, след като симптомите започнат да отшумяват.

Спазвайте добра лична хигиена дори когато сте болни! Ползвайте отделни кърпи, прибори и принадлежности. Най-новите проучвания сочат, че вирусът на грипа и способен да оцелее върху повърхности и различни предмети до 48 часа. Така лесно може да се пренесе в рамките на едно домакинство.

5. С алкохол срещу вирусите

Някои хора обичат да се „дезинфекцират“ отвътре с алкохол и вярват, че това е добра мярка срещу грип. Това е категорично лоша идея, казва д-р Прем. Алкохолът отслабва кръвообращението и медикаментите не действат както трябва под неговото въздействие. Внимавайте и когато в семейството пиете от едни и същи чаши. Тази на болния трябва да се измие грижливо с препарат и гореща вода, за да се унищожат вирусите.

6. Потим се в сауната срещу първите симптоми на грипа

Дори още при първите симптоми не е подходящо да ходим на сауна. В случая тя натоварва допълнително организма и му отнема от енергията, необходима за оздравяването. Иначе като профилактика може да се посещава сауната, тя помага за закаляване. Може да идем и след като грипът отмине, но е и по времето, когато сме болни.

7. Да се избавим от вирусите със спорт

В никакъв случай не бива да спортуваме, ако сме болни от грип. Без друго едва ли ще можем, защото вирусите ни изпиват силите. Ако обаче искате с воля да надвиете и да стимулирате кръвообращението си чрез спорт, не го правете, съветва лекарят. Неизлекуван грип или дори настинка могат да провокират възпаление на сърдечния мускул и дори да действа животозастрашаващо.

8. Не отваряме прозорците, докато не ни стане по-добре

Дори да ви тресе и да не искате студения въздух в стаята, за болния е много важно да се проветрява редовно. Това помага да се намали концентрацията на вируси във въздуха. Нека болният се завие добре, а някой друг отвори прозореца за няколко минути и проветри добре. Важно е да се поддържа оптимална влажност на въздуха. При необходимост се слага овлажнител на въздуха или просто се простира нещо на отоплителните уреди. Това е важно, защото сухият въздух дразни инфектираната лигавица и може да влоши кашлицата.

9. Ходим на работа, водим децата на училище

Дългът ви зове? Не и в този момент. При грипна инфекция тялото се нуждае от покой, за да се възстанови. Иначе оздравяването се проточва и може да се стигне до пневмония. Освен това болният пръска вирусите около себе си и заразява много хора. Така че останете вкъщи, а за децата намерете помощ.

10. „Аз вече не съм заразен“

Пациентите с грип са заразни един-два дни преди първите признаци на болестта и след това поне в продължение на една седмица. След заразяване първите симптоми се появяват няколко часа до три дни по-късно. При малките деца фазата на инфекцията преди проявата й продължава по-дълго. Те може да носят вируса по-дълго преди грипът да се развие и са заразни по-дълго време.

Източник: kurier.at

Реклама

Exit mobile version