четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТалия над 84 см издава метаболитния синдром

Талия над 84 см издава метаболитния синдром

Биреното коремче често е повод за шеги и насмешки. Само че проблемът е много сериозен за здравето, а не просто козметичен. Обикновено наедрялата талия е сред първите симптоми на метаболитния синдром, казва д-р Мария Папазова, холистичен лекар.

За метаболитен синдром се говори от 10 г. Преди това в медицината ставало дума за затлъстяване от средна или тежка степен. До голяма степен причините са свързани с нарушената обмяната на протеините, въглехидратите и мазнините, посочва д-р Папазова. Най-очевидният признак за метаболитния синдром е затлъстяването тип ябълка в кръста. Излишните килограми там водят до усложнения като диабет и високо кръвно налягане.

д-р Мария ПапазоваБезсмислено е да се прави изследване на общия холестерол, каквото личните лекари често пускат. Той е маркер единствено за някакви генетични аномалии. По-важно е да се проследи триадата на мастната обмяна, ако талията при мъжа е над 94 см, а при жената – над 84 см. Обикновено се откриват високи триглицериди, нисък добър холестерол и висок лош холестерол.

Това са трите основни маркера на метаболитния синдром

плюс високото кръвно (над 85 диастолично и над 140 систолично налягане), пояснява лекарката. Синдромът по своята същност представлява хроничен възпалителен процес. Възпалението буквално плъзва в целия организъм и към първите симптоми може да се добавят псориазис, всички ревматоидни заболявания и синдром на поликистозните яйчници.

По-рядко се наблюдават тъмни петна по кожата (акантоза). Генерализирана атеросклероза (запушване на кръвоносните съдове) е друг неприятен спътник на метаболитния синдром. Често води до инсулт или инфаркт. В момента се наблюдава една единствена застрашаваща епидемия в света и тя е на метаболитния синдром, посочва д-р Папазова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром 
Със 7-дневна диета в Германия нормализират кръвната захар
Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът
Минерални соли и пробиотици чистят токсините

Над 90% от сърдечно-съдовите заболявания са именно негови усложнения. Синдромът засяга 62-65% от възрастните по света и 22% от децата. Един известен лекар – Уилям Дейвис, се запитал, какво всъщност се случва със съвременния човек. Защо той се храни по правилата с пълнозърнести храни, диетични маргарини и конфитюри, но въпреки това е дебел?

Гледал снимки на своите баби и се чудил, как така те са слаби, макар че не се чували за фитнес. Отговорът е в храната – те са яли просеник и хляб от лимец и естествени сортове пшеници. Някогашният хляб не е бил бял и пухкав като днешния, обаче хората са били здрави и слаби.

Според д-р Дейвис епидемията от метаболитен синдром е заради масовото използване в хранителната индустрия на получени чрез хибридизиране пшенични сортове. Те обаче се възприемат като генетично непознати от нашия организъм и той реагира с възпаление, което е същината на метаболитния синдром. Тези генномодифицирани пшеници възбуждат центрове в мозъка, свързани с пристрастяването, действат му подобно на кокаина и хероина, посочва д-р Папазова.

Пухкавите теста качват бързо кръвната захар

Има и един друг мит в храненето – че животинските мазнини по принцип са вредни. Само че когато ги консумираме в по-малки количества, чрез яйцата например, тези мазнини увличат излишните въглехидрати или забавят тяхното навлизане в кръвта. А основната причина за метаболитният синдром е именно бързото навлизане на захарите от генномодифицираните пшеници в кръвта.

Как да променим начина на живот?

диета за отслабване високо кръвноДобре е човек да се усети още когато започне да пълнее, за да не се стига до диабет и високо кръвно налягане. Първото е да възприеме система на хранене, която усмирява инсулина. Важно е не само какво ядем, но как и кога. Ако се храним ритмично 5-6 пъти на ден, по-трудно се пълнее, защото се увеличава скоростта на метаболизма.

Във всяко хранене е добре да има от трите хранителни групи – протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и добри мазнини. Ядем ли тестени храни, те трябва да бъдат съвсем малко – колкото половин длан. Пухкавите готови тестени храни би следвало да се заменят с домашно приготвени. Горещо препоръчвам следните храни като зърна и брашна – лимец, нахут, просо, елда, киноа, амарант, сусам, маково семе, картофи, боб, грах, леща и кестени.

Белият ориз да се замени със сорта басмати, съветва д-р Папазова. За профилактика на възпалителните и атеросклеротичните промени е добре да се прави прочистване на черния дроб, да се усили физическата активност във всекидневието. Така се освобождава депото на гликогена в мускулите и хормонът инсулин не отлага повече запаси от енергия в подкожните мазнини.

Ето и още съвети – преди всяко хранене се пие по чаша топла вода. Общо водата за деня е по 40 мл на 1 кг тегло. Животинските мазнини се приемат в умерено количество. На всяко хранене има мазнини от сурови семки и ядки, но малко – например 5-6 броя дребни ядки и 2 ореха. Хапвайте по-често сурови семки и ядки, авокадо, маслини. Използвайте зехтин, гроздово и сусамово олио.

Избягвайте ленени, конопени и рапични продукти, посочва още д-р Папазова. Те увеличават нивото на мастните киселини омега-6, а това също е проблем за балансираното хранене. За съжаление съвременният човек консумира огромно количество от тях, а омега-6 поддържат възпалителния процес, породен от самото затлъстяване.

Минерални соли подпомагат регенерацията на съединителната тъкан

Така необходимите за пречистване на черния дроб и овладяване на възпалението минерални соли можем да си набавим с популярната вече и у нас Шуслерова терапия. Класическа е комбинацията между солите с №5 (калиум фосфорикум), 9 (натриум фосфорикум) и 10 (натриум сулфурикум), които повлияват обмяната на веществата.

При метаболитен синдром по преценка на специалисти понякога са необходими и други соли. Без сол №7 (магнезиум фосфрикум) не можем да утешим глада за сладко. Тя участва и в контрола на освобождаване на инсулина от бета клетките в панкреаса. Сол №4 (калиум хлоратум) е основна, когато която и да е от жлезите е изтощена. Участва и в регенерацията на съединително-тъканната матрица.

Номер 4 ни трябва и за всички лигавици, които в случая са възпалени, за синтеза на колаген и еластин. Тя заедно със сол №6 (калиум сулфурикум) помага при проблеми на черния дроб, но се включва и в терапията на преддиабетни и диабетни състояния.

Ако пък се прави профилактика и майката дава соли на детето, подходяща е сол №2 (калциум фосфорикум), която ще го предпази от инсулинова резистентност и не позволява изчерпването на толкова важната за всеки метаболитен процес сол №9. При вече установен метболитен синдром се започва със солите 5, 9 и 10, а после при нужда могат да се добавят и други комбинации от соли.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -