петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСтудени и топли възли на щитовидната жлеза

Студени и топли възли на щитовидната жлеза

Възлите на щитовидната жлеза са широко разпространени – почти всеки трети възрастен има такова образувание. Статистиката е сходна в различните европейски страни. Кога обаче се налага лечение и дори операция?

Щитовидната жлеза е много малка, но играе важна роля в организма. Образува хормони, които влияят на много жизнени процеси – храносмилането, съня, психиката, сърцето и изгарянето на мазнините. Ако тя излезе извън ритъм, повлиява и тях. Заболяванията на щитовидната жлеза са широко разпространени. Наред с гушата, хипер- или хипофункцията на жлезата възлите са сред типичните проблеми.

Защо възлите се описват като топли или студени?

Има студени и топли, дори горещи възли на щитовидната жлеза. Студените са области, които образуват малко или никак хормони. Горещите пък, напротив, са свръхактивни и отделят повече хормони. Описанието „топли“ или „студени“ няма нищо общо с температурата. Става дума по-скоро за начина, по който възлите се изобразяват при изследването сцинтиграфия.

С този диагностичен метод лекарят може да оцени активността на жлезата. На пациента се дава слабо радиоактивна субстанция, която влияе като йод. Клетките на жлезата я усвояват. Ако една област в нея е по-активно от останалата тъкан и образува повече хормони, тя приема повече от радиоактивната субстанция, казва проф. Йохен Кусман, шеф на Клиниката по хирургична ендокринология в болницата „Шьон“ в Хамбург. В цветното изображение от сцинтиграфията тези области се изобразяват в оранжево до червено. Когато една област в жлезата е слабо активна, тя излиза на екрана в синьо или виолетово – това е „студеният“ възел. Изследването сцинтиграфия се прави само тогава, когато пациентът има оплаквания, които може да се отдадат на нарушена функция на жлезата. Също и тогава, когато кръвните изследвания сочат проблеми в този орган или пък с ултразвука се отбележат възли.

Горещите възли може да възникнат например поради недостиг на йод в организма. Ако състоянието продължи по-дълго време, жлезата започва да отделя по-малко хормони. Фактори на растежа я подтикват да уголеми клетките си. Така те повишават своята активност и усвояват йода по-ефективно. Ако това се случва само в малка част от жлезата, се получава възел. По правило такива възли започват да действат повече или по-малко самостоятелно и образуват все повече хормони. Получава се автономен аденом. Горещите възли често водят до хиперфункция на жлезата, подчертава проф. Кусман.

Студените възли може да се появята като последица от киста или възпаление на жлезата. В много редки случаи те могат да се превърнат в злокачествени образувания и да се стигне до рак на щитовидната жлеза. За това заболяване влияят и други фактори, които още не са напълно изяснени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Трябва ли да се оперира възел на щитовидната жлеза?
Всеки четвърти у нас има възли на щитовидната жлеза 
Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза
Какво се прави, ако TSH и антителата в кръвта са завишени само леко?
Чесън и броколи при проблеми с щитовидната жлеза 

Имат ли възлите симптоми?

Докато жлезата успява да функционира нормално, пациентът не подозира за възела. Само ако той се уголеми, може да стане осезаем и дори видим отвън. На гърлото се образува гуша. Възелът може да притисне трахеята и да затрудни преглъщането. Усещането е за дрезгавост и буца в гърлото. Ако заради възела се стигне до понижена или повишена функция на щитовидната жлеза, тя може да се изяви със съответните симптоми. Прекалено интензивната й работа причинява обилно потене, разстройство на стомаха, човек се дразни лесно, лесно отслабва. Другото отклонение – понижената (хипо) функция се свързва с постоянна умора, мръзнене, запек, депресивни настроения.

Ако възлите, независимо дали са горещи или студени, причиняват някакви проблеми, трябва да се лекуват. Според проф. Кусман има три възможности: терапия с медикаменти, терапия с радиоактивен йод или операция. Коя ще бъде избрана за конкретния пациент, зависи от различни фактори. Методите може и да се комбинират. Дори в Германия не всички пациенти се лекуват по най-подходящия за тях начин, изтъква лекарят и съветва хората да търсят помощ в специализирани центрове или клиники. Там работят доктори с богат опит именно по отношение на заболяванията на щитовидната жлеза.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -