четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно9 съвета как да постигнем щастие

9 съвета как да постигнем щастие

Стремежът към щастие е генетично заложен у човека, като 50% от способността да усещаме пълно блаженство е наследствена, други 10% от щастието пък зависят от външни обстоятелства. Останалите 40% зависят от самоконтрола. Затова всеки човек може да направи доста за собственото си щастие, пише „Таймс ъв Индия“, като цитира писателката Соня Любомирски, автор на книгата „Как да бъдем щастливи“.

напитки кафе горещоПърво, не бива да се търсят външни източници на щастие – това може да навреди на вътрешното спокойствие. По-добре е да се съсредоточим върху контрола на емоционалното си състояние, като избираме моменти и ситуации, които ни дават усещане за щастие. Следвайте сърцето си, призовава Любомирски. Достатъчно е да си направим любимо кътче в двора, където да се радваме на цветя и зеленина.

Друг ключ към щастието е лошата памет, както казва американската писателка Рита Мей Браун. Тя съветва да се стараем да забравим по-бързо, ако някой се е отнесъл лошо към нас или ни е обидил. Прошката невинаги е лесно постижима, но гневът и негодуванието са вредни за нас самите. На трето място авторката съветва да се грижим добре за себе си като ядем здравословно, упражняваме се редовно и спим достатъчно. Всичко това ще подобри умствените ни възможности и ще подобри производителността ни. А и качественият сън ще помогне да си спомняме по-добре приятните мигове, както и по-лесно да забравим отрицателните.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Осем неща, които пролетта прави с организма
Жените на 50 г. най-щастливи
Щастливите деца печелят повече пари като пораснат

Проучванията също така показват, че общуването с приятелите и семейството е една от най-важните предпоставки за щастие. Пети съвет: Не се сравнявате с другите! Това няма да ви донесе удовлетворение, точно обратното. Постоянните сравнения с хора, които са по-умни , привлекателни или успешни, само ще подхранят недоволство от живота ни. Не забравяйте, че всеки човек е уникален! Слабостта на другите може да е сила при вас. Авторката също така съветва да не се фокусирате прекалено върху себе си. Правете добрини на другите, ще видите, че щe се почувствате по-добре.

Не се фокусирайте върху миналото – необходимо е да се учим от него, но трябва да живеем в настоящето. Чувството за благодарност също дава усещане за щастие. Вземете тетрадка и записвайте в нея всеки ден поне три приятни събития, за които бихме искали да благодарим на съдбата. Изследвания са показали, че това повишава нивото на удовлетвореност от живота и намалява депресията. И накрая, последната препоръка – не се страхувайте прекалено! Опасенията, че може или не може да възникне препятствие, са присъщи на човека. Щастливите хора обаче са в състояние да направят първата стъпка към реализиране на мечтите си. За каквото и да мечтаете, не очаквайте това да се случи от само себе си – действайте!

Свързани публикации

1 коментар

  1. Щастието е вътрешно състояние на баланс

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -