четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЯжте с 40% по-малко и ще живеете 20 г. по-дълго

Яжте с 40% по-малко и ще живеете 20 г. по-дълго

Ако човек намали с 40% храната, която приема, може да удължи живота си с 20 г., твърдят учени от Университетския колеж Лондон. Те проучват как гените и начина на живот могат да помогнат, за да забавят стареенето. Смятат, че заболявания като сърдечносъдовите, туморите и дегенерацията на нервите, които също са свързани в известна степен с остаряването, могат да бъдат предотвратени.

Вижте още: 6 признака, че ви очаква дълголетие

Една от насоките на проучването на британските учени е, как с намаляването на дневния порцион храна може да се увеличи продължителността на живота с до 30%. Д-р Пайпър, един от водещите в екипа, заявява пред в. „Индипендънт“, че този механизъм работи при всички видове организми.

Учените наблюдавали дори плодовите мушици, 60% от чиито гени са като при хората, и лабораторните мишки. Успели да удължат живота им с помощта на подходящата диета и медикаменти. Ако идентифицираме гените, свързани със стареенето, ще можем да отложим процеса, убеден е д-р Пайпър. Неговият екип успял да удължи живота на организми с помощта на мутации при отделни гени.

11 основни правила за дълголетие

Друго постижение на екипа от Лондон било, че намалили ефекта от мутаиците на гени, които предизвикват алцхаймер. Д-р Пайпър обаче подчерта, че проучванията за това как да се забави стареенето се правят едва от около 10 г., затова е необходимо още време, за да намерят изводите им приложение в практиката. Уникалното в техния подход било, че остаряването се разглежда само по себе си като болест. Изводите им са представени на Лятното научно изложение на Кралското общество в Лондон.

СНИМКА:ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -