вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТри неща, които правят децата по-интелигентни

Три неща, които правят децата по-интелигентни

Омега-3 мастни киселини, приемани от майката по време на бременността, четене на глас и посещение на детската градина са трите неща, които в най-голяма степен повлияват интелекта на детето до петата му година, установиха американски учени, които анализираха данните от 70 различни проучвания.

Става дума за когнитивните способности. Социалните умения и емоционалната интелигентност не са били предмет на проучването.

Четене на глас заедно с детето

Особено значение имало четенето на глас заедно с малкото дете. Малчуганите, които са били занимавани с книжки от родителите, показали по-висока интелигентност с цели 6 пункта. Колкото по-рано започне четенето, толкова по-голям бил ефектът.

В детската градина се учат на социални умения

Посещението на детската градина също развива ума. Положителният ефект бил по-изразен при онези деца, които получавали у дома по-малко стимули за умствено развитие. Чрез контакта с връстниците си те можели да спечелят до 7 пункта към коефициента си на интелигентност.

Не е необходима непременно посещението на градината да започне в най-ранна възраст. Полза имат както 2-3-годишните, така и децата в предучилищна възраст. Подобен ефект давали и специални занимания за развитие на езиковите и когнитивни способности извън детското заведение.

Анализът е проведен по строги научни критерии – използвани са само проучвания, които са допуснати до специална база с данни в САЩ (Database of Raising Intelligence). Това значи, че те са изследвали повишаването на коефициента на интелигентност, а участниците са подбрани по извадка на случаен принцип и са разделени на две групи. В едната се прилага определен подход и се наблюдава резултата, а другата служи като контролна.

Слушането на музика не влияе на интелигентността

Проучването има един сериозен недостатък: не са обхванати два важни фактора – влиянието на определени качества на самите родители и това на средата. Просто нямало как те да бъдат подбрани на случаен принцип.

Не е съвсем ясно и как влияе музиката. Имало само едно проучване, което отговаряло на строгите научни критерии, и то не открило връзка между слушането на музика, тренирането на музикален слух от ранна възраст и коефициента на интелигентност. Има обаче много други изследвания, които потвърждават, че има подобна зависимост.

Учените обаче установили още нещо: включването в менюто към храната на хранителни добавки с мултивитамини, желязо и цинк в повечето проучвания не показало никакъв ефект върху интелигентността. Не помага също, ако детето бъде оставяно да разказва много или да му бъде оказвана помощ за справяне с обичайните всекидневни задачи.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -