петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазгадаха тайната на дълголетието

Разгадаха тайната на дълголетието

Учени от Кралския колеж в Лондон направиха пробив в генетиката, като откриха теоретически подход как да удължат човешкия живот за доста дълъг период. На тази основа в бъдеще може да се появят лекарства, които да забавят или дори да спират процеса на стареене, убедени са те.

Медиците открили какъв е генетическият „превключвател“ в организма, който дава команда за процесите на стареене. Това са четири специфични гена, които се влияят от различни фактори в живота на човека, включително и от начина на хранене. На теория програмирането им започва още от детската възраст. Знанията за това, какво и как им влияе, ще позволи да се открият мощни препарати срещу промените, които настъпват с възрастта в организма.

Науката вече е изяснила, че някои външни фактори имат огромно значение за скоростта, с която тези процеси напредват. Британските учени стигнали и по-далече – определили кога и как се проявява този ефект. „Определихме много изменения, които имат влияние върху стареенето, но 4 гена имат най-голяма тежест за оставането в добро здраве с напредването на годините и за потенциалното дълголетие, обяснява д-р Джордан Бел, един от авторите на проучването. Още изследвания трябва да изяснят как точно външните фактори променят гените.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -