четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПо ръцете ни има повече бактерии, отколкото на пейка в мола

По ръцете ни има повече бактерии, отколкото на пейка в мола

По ръцете на хората се откриват по-опасни бактерии, отколкото по ескалаторите и пейките в търговските центрове и паркове, откри ново проучване. Въпреки това едва един от осем душ винаги си мие ръцете преди ядене, пише The Daily Mail.

Учените изследвали в лаборатория 25 проби, взети от повърхността на маси, пейки, парапети на ескалатори, столове в бара и детски играчки. Те били изненадани, че там всъщност рядко се срещат опасни бактерии като златист стафилокок (Staphylococcus aureus) Ешерихия коли и ентеробактерии. Концентрацията на патогени не превишавала 10 единици на квадратен сантиметър. В най-лошия случай стигала до 33 000 единици (на пейка в парка).

Сравнението с проби от ръцете на обикновени хора било шокиращо! Там открили 10 милиона бактерии. Подобно бактериално замърсяване има в кухненските гъби. 92% от хората старателно избягват мръсните маси и пейки. Тоест – мислят за здравето си. Но не се грижат за него както трябва – само 13% никога не сядат на масата, без да си измият ръцете.

Преди 2 г. британски учени открили бактерии от изпражнения по ръцете на всеки четвърти човек. Ако хората редовно мият ръцете си, само тази проста мярка ще спаси живота на над 1 млн. души годишно, които умират от диария. Също така би попречило на разпространението на респираторните инфекции. Факт е, че хората често докосват лицето си, а това е най-прекият път, по който патогени попадат в тялото. Има и още нещо: Както експертите подчертават, дори това, което не изглежда много мръсно, може да съдържа опасни бактерии!

Друг експеримент анализирал проби от ръцете на 234 британци. При 56 от тях се открила най-високата концентрация на опасни бактерии (четири пъти по-висока, отколкото определената като висока). Личните вещи също се оказват опасно замърсени – например при някои часовници учените идентифицирали почти шест пъти повече бактерии, отколкото е приемливото ниво. Ако хората мият ръцете си със сапун и вода в продължение на около 30 секунди, това би намалило замърсяването до 10 пъти. Въпреки това, много от тях дори не използват сапун и смятат, че 15 секунди са достатъчни.

Около една четвърт от участниците в експеримента признават, че никога или рядко си мият ръцете, след като се изсекнат. 27% не го правят дори след пътуване в обществения транспорт. Придържането към прости правила за хигиена може да ни предпази от трудните и почти неподдаващи се на лечение златист стафилокок, норовируси и кампилобактер (причинява язвата).

Бактериите живеят върху човешките ръце в продължение на няколко часа. При високи температури е дори по-дълго. Ръцете на един работещ в
офис е в контакт с около 10 милиона бактерии всеки ден. Най-често срещаната е Ешерихия коли, която е отговорна за хранителни отравяния, вируси, настинки и грип. Поради тази причина, лекарите препоръчват да мием ръцете си всеки четири часа, дори да нямаме усещането, че сме пипали нещо мръсно.

Източник: The Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -