четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНа 70 г. Стивън Хокинг опроверга медицината

На 70 г. Стивън Хокинг опроверга медицината

Навършвайки 70 г. на 8 януари, проф. Стивън Хокинг доказа, че може да опровергае и официалната медицина. През 1963 г. лекарите му поставят диагноза амиотрофична латерална склероза (АЛС) или болестта на Лу Гериг. Предричат му само няколко месеца живот, припомня Би Би Си. 49 г. по-късно Хокинг не само е жив, но е обявен за един от най-брилянтните физици след Айнщайн.

Пише книги, които се превръщат в бестселъри. Само 5% от хората с неговата диагноза оцеляват повече от десетилетие след поставяне на диагнозата. Повечето умират в рамките на няколко години. Болестта постепенно парализира нервите, обслужващи мускулите на тялото.

„Имам късмет, че болестта ми напредва по-бавно, отколкото в други случаи, а това показва, че човек не бива да губи надежда“, заявява с присъщия си оптимизъм професорът. Лекарите все още не са разгадали напълно причините, които отключват болестта. Гените са фактор едва в около 5% от случаите, пише Би Би Си. Първите симптоми са леки – човек става тромав, препъва се и пада. „Болестта е като облак, надвиснал над моето бъдеще, но за моя изненада в момента се наслаждавам на живота повече от преди“, казва още ученият по повод юбилея си. През 1985 г. той се разболява от пневмония, която често убива пациенти с отслабени от болестта АЛС бели дробове. За да диша му правят трахеотомия – поставят тръба в трахеята през врата. Това го лишава от глас и означава, че занапред са му необходими денонощни грижи от специален екип. Известно време единственият начин, по който той може да комуникира, е да посочва думите буква по буква, като повдигна вежди, докато някой държи азбуката пред него. Тогава компютърен експерт от Калифорния чул за тежкото положение на проф. Хокинг и разработва за него компютърна програма. Тя позволява на професор Хокинг да избира думите от менюта на екрана, контролирани от превключвател в ръката му. Компютърът ги превръща в реч. „Единственият проблем е, че ми дава американски акцент“, шегува се Хокинг със себе си. Наскоро той дори публикува нова книга The Grand Design. Пробва как е в нулева гравитация при полет в специален самолет.

По отношение на физическото си здраве, професорът остава оптимист. „Човешката раса е толкова хилава в сравнение с Вселената, че да си инвалид, не е от голямо космическо значение, – казва той. – Сигурен съм, че уврежданията ми са причина да съм толкова известен. Хората са заинтригувани от контраста между ограничените ми физически сили и безкрайната Вселена, която изучавам.“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -