вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖивотните пренасят 320 000 вируса, повечето непознати и опасни за човека

Животните пренасят 320 000 вируса, повечето непознати и опасни за човека

Непознатите за науката вируси, които бозайниците пренасят, са най-малко 320 000, предаде Би Би Си. Всички те представляват потенциална заплаха за хората, казва проф. Ян Липкин, директор на Центъра по инфекции и имунитет в Колумбийския университет. Според него откриването на повече вируси при животните може да предотврати до голяма степен избухването на пандемии в бъдеще.

Известно е, че почти 70% от вирусите, които заразяват хората, първоначално са се появили сред дивите животни. Като пример той посочва причинителите на HIV, ебола и ТОРС (тежкия остър респираторен синдром).
За да стигнат до този извод, учени от САЩ и Бангладеш изследвали прилепи. Те пренасят например вируса Nipah, който може да е смъртоносен за хората. Учените анализирали 1897 проби от материал, събран от прилепи, в които изследователите открили колко много патогени се предават.

 

В прилепите били описани около 60 различни вируси, като повечето от тях били неизвестни на експертите. Като направили груби изчисления за всички познати бозайници, се оказало, че в природата има поне 320 000 все още неизвестни на учените вируси. Ако беше възможно те да бъдат идентифицирани, специалистите винаги щяха да са на една крачка пред глобални епидемии.

Изграждането на системата за предупреждение обаче ще отнеме 10 години и ще глътне милиарди долари, отбелязва Би Би Си. Всъщност подобен проект – PREDICT, вече е стартирал. Към днешна дата чрез него учените успели да идентифицират 240 нови вируси в регионите, където животни и хора живеят в непосредствена близост. Що се отнася до прилепите, техният начин на живот е идеален за разпространението на вируси. Те живеят в големи колонии, срещат се в много части на света и могат да летят на дълги разстояния.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -