четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖена с левкемия осъди за 80 000 евро здравното министерство

Жена с левкемия осъди за 80 000 евро здравното министерство

Болната от тежка форма на миелоидна левкемия Н.М. осъди здравното министерство заради отказ да финансира лечението й в Гърция, съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Върховният административен съд постанови административната преписка да бъде върната за преразглеждане от Министерството на здравеопазването, като в мотивите си обаче посочва, че отказът е незаконосъобразен.

Той противоречи на процедурата за отпускане на средства и от това следва, че МЗ трябва да възстанови на пациентката направените разходи – около 80 000 евро. Има и възможност решението на ВАС да се обжалва пред петчленен състав, но според експертите на ЦЗПЗ това само ще отложи с няколко месеца изплащането на сумата.

Жената подава документи с молба до комисията за лечение в чужбина през 2012 г. На 26 март комисията по трансплантология взема решение, че състоянието на болната налага трансплантация. Казва още, че е най-добре тя да бъде извършена в Солун, където до този момент пациентката се е лекувала и е успяла да постигне ремисия. Седмица по-късно обаче комисията дава случая на консилиум в друг състав, понеже първото експертно становище било недостатъчно аргументирано. Второто мнение е, че такива трансплантации се извършват и у нас, което се оказва достатъчен аргумент за отказ.

В коментара си към присъдата магистратите отбелязват, че комисията отхвърля положително становище поради недостатъчно аргументи, но приема отрицателното, въпреки че и то е без аргументи. Съдът приема, че отказът е в нарушение на процедурата и отменя заповедта за него.

Това е 4-то дело, в което пациенти осъждат министерството за отказано лечение в чужбина, пояснява д-р Кацаров. Всичките имат тумори, макар и различни, кандидатствали са за костно-мозъчни трансплантации и терапия с гама-нож. В края на 2012 г. ВАС излиза с още едно жизнено важно за пациентите решение по дело на Василка Владимирова, която също иска от МЗ да й възстановят парите за лечение в Турция с кибернож. Министерството отказва с мотива, че не се финансират процедури, направени преди одобрението на комисията за лечение в чужбина. Съдът се произнася, че не е нормално да няма яснота как се постъпва в този случай.

Решението на съда от последния случай още не е получено, съобщиха от здравното министерство. След като то пристигне, ще бъдат проучени мотивите и тогава министър Атанасова ще вземе решение. От МЗ посочиха още, че 102-ма души с левкемия са лекувани със стволови клетки у нас през 2012 г. Това е послужило като основание за отказа, тъй като комисията не финансира терапии в чужбина, които се прилага и у нас.

Свързани теми: Фондът за деца плаща за операцията на Емине

Половин милион за лечението на дете, единствено у нас с рядка болест

Българи ходят в Испания, за да получат бъбрек за присаждане

Касата платила 244 000 евро на жена, лежала в болница в Германия

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -