четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоказаха: Стресът провокира рака!

Доказаха: Стресът провокира рака!

Изненадващо учени намериха доказателства в подкрепа на тезата, че стресът спомага за възникването и разпространението на рака в организма, съобщи немският в. „Берлински лекарски вестник“. Отдавна се знае, че ако човек не отделя достатъчно време за почивка и не се храни правилно, рискува да развие сърдечно-съдови заболявания. Сега обаче експертите откриха определен ген, свързан със стреса, който кара имунната система да разпространява рака в тялото.

ATF3 се активира, когато някои клетки се намират в стресова ситуация. Обикновено задачата на ATF3 е да кара увредени от радиация или липса на кислород клетки да се самоунищожат, преди да причинят някакви щети. В условия на продължителен стрес обаче раковите клетки успяват да накарат този ген да работи в тяхна полза. Така вместо той да ги накара да се самоунищожат, ATF3 им показва пътя за „бягство“. Така туморните клетки успяват да образуват метастази и ракът се разпространява в организма.

Лекарите наблюдавали този процес при 300 пациентки с рак на гърдата. Установили, че при пациентки, които имали в тумора си повече от гена ATF3, се наблюдавало повишено разпространение на ракови клетки в цялото тяло. Така метастазите се настанявали в поддържащата, рехава съединителна тъкан на органите (строма). В почти всички случаи, когато ATF3 е бил установен в по-голяма концентрация, шансовете на пациентите за преживяемост намалявали рязко.

Тези резултати според учените потвърждават хипотезата, че хроничният стрес представлява риск за възникването на злокачествено образувание. Те уточняват, че под стрес разбират не само психическото натоварване, но и наднорменото тегло например. Други фактори за увеличаване на стреса са твърде мазната храна, диабетични симптоми и обездвижването.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -