вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВнимание родители! Вирусите също правят обриви, но не е алергия

Внимание родители! Вирусите също правят обриви, но не е алергия

Не всеки обрив по тялото се дължи на алергия и невинаги трябва да се лекува, казва дерматологът д-р Петьо Брезоев. Например при децата зачестяват вирусните екзентеми. Специалистите наричат екзентем всеки обрив по тялото. Много пъти родителите интерпретират тези обриви като алергия и без дори децата да се оплакват от сърбеж, започват самолечение с антихистамини.

Тези обриви обаче не изискват специфична терапия. Само ако детето има обща отпадналост, признаци на интоксикация, може да се дадат нестероидни противовъзпалителни средства, съветва д-р Брезоев. По думите му дори да бъде дадени антихистамини, няма да има полза от тях.

По-неприятните кожни алергични реакции са фито- и фотодерматитите,

посочи още д-р Брезоев. Те се получават при контакт с определени растения и в комбинация със слънчева светлина. Когато един обрив е локализиран по откритите части на тялото и е линеарен, симетричен, много често става дума за фито-фотодерматит. Обикновено растенията, които го причиняват, са тези, които отделят млечен сок. Американците страдат от отровния бръшлян, но и у нас има видове, които могат да предизвикат обриви, например нарцисите или пащърнака, дори магданозът, казва още специалистът.

Кожна реакция причинява и контактът с различни насекоми. При линеарно подреждане повечето пъти става дума за инсектен дерматит. Много е важно когато децата прекарват повече време навън, с репелент да бъдат обработени непокритите от дрехи места, особено по краката, тъй като пълзящите насекоми полазват отдолу нагоре, предупреждава д-р Брезоев. Насекомите причиняват често обриви, които се наблюдават групирани на редички по кожата на децата.

Дерматологът дава съвет и на младежите, които страдат от акне, да не спират терапията си през лятото. Заради акселерацията заболяването засяга все по-малки деца. Има световни проучвания, които свързват акнето с водещите причини за самоубийства в рисковата тийнейджърска възраст. Съществува схващане, че акнето се повлиява добре от слънчевата светлина. Наистина UV лъчите имат имуносупресивен характер и пъпките изчезват. Това обаче е бомба със закъснител, защото се получава т.нар. слънчев мазол, увеличават се черните точки (комедони), посочва дерматологът. Тъй като гнойните пъпки изчезват, младите хора спират терапията. Затова най-тежкото акне, което виждаме, е на есента, допълва той. За първия учебен ден младежите са подложени на голям стрес и подигравки. Младежите с акне трябва много да внимават, когато се излагат на слънце и да не спират терапията. Ако някое от лекарствата прави кожата по-чувствителна, то следва да се смени с друго.

Свързани теми: Ягоди, вино и сирене най-често правят уртикария

Крем емолиент пази кожата при дерматит

При атопичен дерматит често липсват калий и натрий

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -