четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовини2,3 млн. умират годишно в света заради солта

2,3 млн. умират годишно в света заради солта

2,3 млн. души са починали през 2010 г. от сърдечносъдови заболявания, причинени от прекомерната консумация на сол, установи проучване, представено на конгреса на Американската кардиологична асоциация в Ню Орлиънс. Сред починалите преобладават мъжете. Смъртните случаи, свързани със солта, представляват около 15% от всички починали вследствие на сърдечносъдово заболяване.

В изчисленията учените са взели предвид и други заболявания. Готварската сол се състои от натриев хлорид и е най-важния източник на натрий за организма. Медиците от университета в Харвард оценили 247 проучвания на научни екипи от 50 страни, свързани с приема на натрий при възрастните. Първо те проучили как той влияе на кръвното налягане, а на следващ етап – как хипертонията се отразява на сърдечносъдовия риск. По този начин преценили колко от смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания се дължат на прекаляването със солта.

От 2,3 млн. души, починали поради това, близо 40% били под 70 г. Две трети от тях са мъже. Инфарктът е бил причина за смъртта в 42% от случаите, а инсултите – 41%. По данни на Световната здравна организация (СЗО) сърдечносъдовите заболявания вече водят като причина за смъртността в целия свят.

Украйна е водеща сред 30-те най-големи страни по смъртни случаи заради солта. Там те са 2000 на 1 млн. жители. Най-малко по тази причина умират в Катар и Кения. Пълните данни за различните страни ще бъдат публикувани до края на 2013 г. в специализирано издание.

Учените от Харвард анализирали и консумацията на сол изобщо. Оказало се, че 99% от населението в света приема количества над препоръките на СЗО. Наскоро тя коригира цифрата надолу . Доскоро като оптимална дневна доза се посочваха 6 г сол, но сега тя вече е 5 г (2000 мг натрий). Американската кардиологична асоциация дори е по-строга – 1500 мг дневно (под 4 г). В света най-много консумират сол в Казахстан – 15 г дневно, докато в Кения и Малави се задоволяват с 5 г дневно.

Свързани теми: Доказаха, че солта обърква имунната система

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -