петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДиетичните напитки вдигат риска от инсулт и инфаркт

Диетичните напитки вдигат риска от инсулт и инфаркт

Честата употреба на газирани безалкохолни напитки с изкуствени подсладители може да повиши риска от сърдечносъдово заболяване като инсулт, инфаркт или смъртносна емболия, твърди ново проучване. Екипи от американските университети на „Маями Милър скул ъв медисин“ и Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк сравнили въздействието върху организма на безалкохолни напитки със захар и такива с подсладители.

Разгледани са данните на 2564 участници в проучване, финансирано от щатските здравни власти. То търсело причини за инсулти и рискови фактори за тях. Учените сега проверили до каква степен хората консумирали безалкохолни напитки и дали са претърпели инсулт през следващите 10 г.

Резултатът показал, че хора, които всеки ден консумират от тях, имат с 43% по-висок риск да се разболеят от сърдечносъдово заболяване, отколкото другите, които не пият диетични напитки. Статистиката взела предвид и други рискови фактори като съществуващи метаболитни заболявания, диабет или високо кръвно. Рискът за здравето не бил повишен в случаите, когато доброволците пиели напитки със захар или пък употребявали от диетичните, но умерено – от 1 път месечно до 6 пъти седмично.

„Още не е ясно по какъв механизъм точно възниква рискът“, казва Хана Гардънър, ръководител на единия екип. Необходими са още проучвания , за да се може по-точно да се преценят последиците за здравето от диетичните напитки, добавя тя.

Проучването е публикувано в Journal of General Internal Medicine.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -