четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХимикали в козметиката водят до ранна менопауза

Химикали в козметиката водят до ранна менопауза

Химикали в козметиката може да предизвикват по-ранно настъпване на менопаузата, откриха учени от Университета Вашингтон. Известно е, че някои такива вещества увеличават риска от някои видове рак, метаболитен синдром и предизвикват преждевременно полово съзряване при момичатата.

Затова учените провели изследване с цел да изучат въздействието на някои химически съединения върху женския организъм. Те анализирали нивата на 111 вещества в кръвта на 31 525 жени. 15 от тези химикали се оказали опасни. Към тях спадат фталатите, които се използват за придаване на еластичност на пластмасата,съобщава The Hindustan Times. Има ги в опаковките на хранителните продукти, в козметиката и битовите стоки – например в парфюми, кремове за лице, душ гелове, препарати за коса и лакове за нокти.

Проучването показало, че при жени с по-високи нива на определени химически вещества в организма менопаузата настъпва 2-4 г. по-рано, отколкото при жени с ниски нива на тези химикали. Понижаването на функциите на яйчниците влияе не само върху фертилността. То повишава риска от сърдечносъдови заболявания, остеопороза и други проблеми със здравето.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -