сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюШест деца чакат за присаждане на черен дроб

Шест деца чакат за присаждане на черен дроб

Доц. Силви Кирилов е директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите от лятото на 2011 г. Потърсихме го за коментар по повод протестите на родители, чиито деца са починали след присаждане на черен дроб в Правителствена болница. Тези дни там приключи проверка, а до дни трябва да се вземе решение дали да остане или да се вземе лицензът на болницата да извършва трансплантации.

Доц. Кирилов, какво ще се случи с лиценза за трансплантации на Правителствена болница?

– След наша проверка и констатаци в доклада получихме възражения от болницата, които трябва да бъдат разгледани. Следващата седмица ще сме готови с отговора. За мен основното си остава да се допълни стандартът за трансплантациите и при деца. Друга важна стъпка е да се развие трансплантацията на черен дроб при деца.

– Означава ли, че по този нов стандарт няма да се извършват повече детски трансплантации?

– Не, само ще се допълни старият стандарт. Имаме едно основно изискване – в болницата да назначат на трудов договор специалист по детска хирургия. Вече има процедура това да се направи.

– Има ли изискване за минимум чернодробни операции годишно?

– По стандарт, за да правиш трансплантации на черен дроб, са поне 10 годишно. За да присаждаш бъбрек, трябва да имаш 70 операции годишно, а за сърце – 120. Експертите са установили, че ги имат.

– Само 10 операции като условие не е ли твърде малко?

– Такъв е стандартът. Винаги има поле за дискусии. Ние трябва да създадем условия за устойчиво развитие на трансплантациите. Правим програма какво трябва да се случи. Ще помагат и чужди специалисти. Всички деца, които трябва да бъдат трансплантирани, ще бъдат обсъждани на клиничен съвет от експерти, които да отговорят на всички въпроси – например индикации за трансплантация, актуален статус, спешност на операцията.

– Кога ще заработят тези съвети?

– Започнали сме подготовка. За присаждане на черен дроб вече чакат 6 деца.

– Спряхте ли в крайна сметка, макар и временно, присажданията в Правителствена?

– Болницата има издадени 4 удостоверения. Първото е от 2004 г., две са от 2010 г. – юни и декември, и последното е от януари 2011 г. На 2 г. трябва да се правят проверки. Сега сме склонни да искаме проверка всяка година, като гледаме точка по точка дали е спазен стандартът.

– Казахте, че няма стандарт за детска чернодробна трансплантация. По какъв критерий тогава ще решавате за тези 6 деца?

– Няма стандарт за черен дроб, но има стандарт по детска хирургия. Тогава се обръщаме към него. Затова искаме детски хирург в „Лозенец“.

– Достатъчни ли са квалификациите на лекарите, които извършват трансплантациите в Правителствена болница?

– Проф. Спасов има и втора специалност по хирургия. До излизането на закона през 2004 г. в Александровска правехме и присаждане на бъбрек при деца. За мен основното си остава разработването на стандарт за децата. В момента законът не изисква да се съобщава за усложненията при трансплантации. До 28 август трябва да го променим. След тази дата ще обобщаваме информацията и ще я изнасяме на сайта на агенцията. За преживяемостта сме направили статистика по болници и локализации и скоро ще качим данните на сайта си. Не искам да остане нещо недоизказано. Трябва информация и прозрачност, за да тръгнат нещата. Големият проблем на България е донорството.

– Защо у нас хората отказват да даряват органи?

– Младите, високообразованите са готови, но сред възрастните и по-ниско образованите само 24% са склонни. Трябва да си отворим сърцето за нуждаещите се, а те не са никак малко.

Така е. Но не може ли да ползваме чужд опит?

– Намерих статия за болницата в Бирмингам, където са започнали присажданията през 1973 г. За последните 12 г. те имат 200 трансплантации, от които 164 на деца. Имат и от жив, и от трупен донор. Първата година имат 100% смъртност. На 12-тата година достигат 80% успеваемост. Всяка една дейност си има етапи, през които трябва да се мине. Българската медицина разполага с много качествени лекари, които могат да постигнат високи резултати.

– Разбирам, че трябва да развиваме трансплантациите. Но защо да поемаме излишни рискове, ако не сме достатъчно подготвени?

– Навлизаме в много дискусионна територия. Всеки има мнение по въпроса. Много скоро ще има пълна прозрачност – ще се знае къде какво се случва. Чуждият опит е необходим при всички случаи. По всички тези въпроси сме набелязали мерки, споделили сме ги в здравното министерство.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -