четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеД-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова

Д-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова

Употребата на добавена към храната сол (натриев хлорид, NaCI) има огромно значение за здравето на човека и може би затова е един от най-обсъжданите и противоречиви въпроси на съвременната диететика. Добавянето на сол към храната е абсолютно ненужно и даже стои в основата на заболявания, смята известният диетолог д-р Георги Гайдурков.

Безспорно е, че човешкото тяло се нуждае от редовния прием на изключително богат и с точна пропорция солеви състав. Натрият е основен извънклетъчен катион и има безброй описани функции. Но физиологичният разтвор в кръвта е 0,9% и нито десета повече. При най-малка промяна на този процент човекът е мъртъв. Затова организмът ни е принуден с фанатична точност и скорост да поддържа тази концентрация. Дневната потребност от сол е 1,5-2 г, което количество се получава по естествен път от храната и напитките. Т.е. природата е предвидила от коя сол колко да добави и не е необходимо ние да коригираме формулата й, като добавяме една единствена сол – NaCI. „С всяка щипка сол организмът ни е принуден да се бори като срещу корозивна отрова. Тапицира натрия с водни молекули и резултатът е оток. След това бъбреците, кожата, лигавиците бавно и мъчително отделят солта навън. Това е основният механизъм не само на наднорменото тегло на съвременния човек, но е възлов момент при огромен брой заболявания“, коментира специалистът.

Оптималният солеви състав се осигурява от здравословното меню на човека, което следва да включва поне 50% сурова растителна храна: зеленчуци, плодове, прясноизцедени сокове, сурови ядки, кълнове, семена. Нашето тяло е приспособено да се храни не с морска вода или каменна сол, а с финия и богат на многообразни минерали, ензими и енергия сок на живата храна.

Подвеждаща е информацията, че с каменна хималайска или пък с морска сол можем да си набавим безбройните необходими ни минерали. Концентрацията на NaCI в морската сол е средно 96,2%, а в хималайската – 97% и повече. Следователно само в около 3% от солта се съдържат другите соли. И ако ние разчитаме да си осигурим напр. Мg, Са, Zn и т.н. от морска или хималайска сол, то ни трябват поне 3-4 с. л. дневно от нея – количество отровно за когото и да било. Обратно – добавяйки такава сол, натрият измества собствените ни минерали и ние губим Са, Mg, К и т.н. Спекулативно е също твърдението, че произлизайки от първичния океан, нашето тяло се нуждае от същото количество сол. За сравнение морската вода е с концентрация средно 3,5% и ако нашата кръв (с концентрация 0,9%) достигне този хипертоничен разтвор, ние сме мъртви. По същия начин околоплодните води, в които плува нероденото, са с близка до кръвта, а не до морската вода концентрация. От учебниците е известен и примерът, че хора, които пият морска вместо питейна вода, развиват злокачествена хипертония и умират.

В днешно време солта – хималайска, морска, готварска и т.н., е ненужна и вредна за здравето ни добавка и изпълнява единствено кулинарни и социално-стереотипни функции. Нуждаем се не от сол с 97% NaCI, а от богатия солеви и енергиен спектър на суровата храна. Няма състояние, което да не се подобри само от премахването на добавената към храната сол. Дори само с тази промяна вие ще свалите 3-4 кг наднормено тегло и тялото ви ще бъде не пухкаво от оток, а мускулесто, плътно и гъвкаво, казва експертът. За 2 седмици човек може да се освободи от есенциалната хипертония.

„Ако сте кулинарно пристрастени към солта, знайте просто, че това е навик на зависимост. Опитайте се да я намалите, като я замените с лимон, подправки и „сол“ от стрити сушени зеленчуци. Хималайската сол няма предимство пред евтината морска сол, като примесите на сяро-съдържащи съединения в черната вулканична сол дори могат да бъдат токсични. Но знайте, че всички те не са ви биологично необходими. Ако все пак вкусово се нуждаете от сол, изберете по-малкото зло – след консултация с вашия лекар ползвайте минимално количество сол с редуциран натрий – калиева сол с 66% К. Тя е по-близка до тъканния състав на тялото ви и вредните последици са значително намалени“, обобщава д-р Гайдурков.

Свързани теми: Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли

Д-р Гайдурков: За да сте здрави, не яжте „нечовешки храни“

Комбинацията от плодове и готвено натоварва стомаха

Диета с повече калий сваля кръвното

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -