Реклама
Начало Новини Лекуват бучки в гърдите без операция

Лекуват бучки в гърдите без операция

0
Реклама

Нов ултразвуков метод излекува успешно 11 пациентки с фиброаденом – доброкачествено образувание в гърдата, съобщи доц. Русанка Ковачева от специализираната болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“. в София. Фокусираният ултразвук е неоперативен метод, който позволява отстраняването на образувания с помощта на локализирано прецизно повишаване на температурата, обясни тя. Апаратът TH-One е произведен от френската компания Theraclion.

Методът с фокусиран ултразвук доказва ефективността си като алтернатива на оперативното лечение на фиброаденоми на гърдата. Той дава на пациентките нова възможност да избегнат не само хирургичната интервенция, но и упойката, и белезите.

Реклама

„Вече сме лекували 16 пациентки с тази технология в София и Париж, и сме постигнали отлични резултати при всяка от тях“, заяви д-р Катрин Ортюно – медицински директор в Theraclion. „За две от тях вече имаме едногодишно проследяване, което доказва дългосрочния благоприятен ефект от лечението“. „Нещо повече, лечението с този метод не дава странични ефекти“, допълни доц. Русанка Ковачева, дм от Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“, която прилага новия метод в България. Предвижда се в болницата да започне приложение на метода и за лечение на възли на щитовидната жлеза. „На базата на досегашния ни опит и на тези успешни резултати обмисляме в следващите месеци да започнем лечение и на доброкачествени възли на щитовидната жлеза. Пациентите, които се интересуват, могат да се обаждат в болницата“, каза още доц. Русанка Ковачева.

След лечението с фокусиран ултразвук, обемът на фиброаденомите намалява средно с 20% на първия месец, с 40% на третия месец, и повече от 60% на шестия месец. Средната продължителност на лечението е 1 час и 30 минути.

Лечението е провеждано еднократно при всяка пациентка, в условията на будна анестезия, в две болници – Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“, базирана в „Майчин дом“ в София, и Американската болница в Париж. По план то трябва да обхване 40 пациентки в двете болници. Всички те ще бъдат наблюдавани повече от една година след лечението.

Първите успешни резултати от приложението на метода бяха отчетени в София през януари 2012. Шест месеца след лечението на първите две пациентки с ултразвуковия метод бе установено, че техните тумори са станали по-меки и по-малки – с 64% при всяка от тях.

По време на клиничното проучване разходите за лечението се покриват от Theraclion.

Информация за апарата TH-One

Медицинският апарат, разработен от Theraclion (TH-One), използва високоинтензивна фокусирана ултразвукова технология (HIFU). Фокусирано, високоинтензивно ултразвуково лъчение загрява бързо определен участък в тялото (подобно на слънчевата светлина, минаваща през лупа). Клетките в тумора се разрушават, без да има нужда от разрязване на кожата със скалпел. Фиброаденомът на гърдата може да се лекува амбулаторно.

Системата TH-One е уникална, защото съчетава ехографско изобразяване и терапия с високоинтензивна фокусирана ултразвукова технология в един компактен и преносим апарат. TH-One се управлява лесно, има отлично качество на образа, точност на разстоянията до милиметър и вградена охлаждаща система за безопасността на пациента.

Технологията вече доказа ефективността си при проучвания за лечение на възли на щитовидната жлеза и образувания на паращитовидните жлези.

СНИМКА: БОЛНИЦА „АКАД. ИВАН ПЕНЧЕВ“

Реклама

Exit mobile version