Реклама
Начало Новини Лекарство срещу ХИВ помага при рак на маточната шийка

Лекарство срещу ХИВ помага при рак на маточната шийка

0
лекарства лечение
Реклама

Лекарства срещу ХИВ могат да предотвратят развитието на рак на шийката на матката, установиха учени от Университета в Манчестър. Става дума за таблетките лопинавир – те могат да убият човешкия папиломавирус, който причинява развитието на един от най-често срещаните тумори при жените.

Медикаментът унищожил предраковите клетки у над 90% от жените, при това без да причинява странични ефекти. Според авторите на проучването в бъдеще жените могат просто да получават хапче, вместо да стигат до биопсия или операция. Клиничното изследване е осъществено от британски учени в болницата „Кенията“ в Найроби, столицата на Кения. В тестовата група от доброволци били включени 40 жени с предракови образувания по шийката на матката с висока или ниска интензивност.

Антивирусният препарат лопинавир обикновено се прилага орално за лечение на ХИВ, но в рамките на този експеримент той бил инжектиран директно в матката. Жените получавали и по една капсула от лекарството два пъти седмично в продължение на 14 дни. Редовно провеждана цитонамазка показала, че подобрение настъпило само след един месец, а три месеца по-късно папилома вирусите почти изчезнали.

Реклама

От предраковите клетки и папилома вирусите се избавили 91% от участниците в проучването. Все още обаче не се знае дали препаратът ще бъде официално одобрен за лечение на предракови промени на маточната шийка и кога изобщо ще стане това. В момента най-ефективното предпазване от рака на маточната шийка е чрез ваксина,която обаче трябва да се постави преди началото на полоия живот.

Реклама

Exit mobile version