Реклама
Начало Новини Край за разкарването на линейки с пациенти по болниците

Край за разкарването на линейки с пациенти по болниците

0
линейка ВМА
Реклама

Екипите на спешна помощ вече ще разполагат в реално време с пълна информация за свободните легла в болници и ще могат да насочват пациентите към подходящо лечебно заведение. Това стана ясно на съвместна пресконференция на Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД. На нея бе представена новата система на свързаност между болниците и спешна помощ. Тя започва да работи през седмицата от 17 октомври 2022 г. нататък.

Така, когато една линейка поеме спешен случай, екипът ще вижда дали в най-близките болници има свободни легла за съответната патология. Това поясни министър д-р Асен Меджидиев. Новата системата значително ще бъде съкратено и времето от приемането на сигнала от спешен пациент до хоспитализацията, ако такава е необходима.

Системата ще работи на територията на цялата страна, а контролът ще се осъществява от здравното министерство, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и регионалните здравни инспекции. „Въвеждането на системата е най-важно за пациентите, защото тя ще преустанови практиката болни хора да бъдат транспортирани от болници в болници в търсене на свободни легла“, подчерта д-р Меджидиев.

Реклама

Министърът на електронното управление Георги Тодоров посочи, че върху системата е работено през последните два месеца. Това не е първият съвместен проект на двете министерства. Тодоров каза още: „С реализацията на този проект предотвратяваме загубата на ценни минути и секунди, в рамките на които може да бъде спасен човешки живот. Сигурен съм че ефектът от въвеждането на системата много бързо ще стане осезаем за хората.“

Изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов обясни, че Националната здравноинформационна система, в т.ч. и новоизграденият от ИО регистър на болниците, е интегриран със системите на спешна  помощ и с GPS-ите на линейките. „Имаме над 350 лечебни заведения, 52 спешни отделения, 3 700 структурни болнични отделения. 27 ЦСМП-та със 170 филиала към тях и над 500 линейки също са свързани. Всички те вече са в една система. Всички участници в процеса в реално време виждат общия брой на болничните легла, колко от тях са заети и колко са свободни“, каза Филипов. Той посочи още, че на таблетите, с които са оборудвани всички линейки, в реално време се визуализират най-близките 3 лечебни заведения, с оглед патологията на конкретния пациент. По този начин от една страна се намалява времето за транспортиране на пациента. От друга страна се гарантира, че той ще бъде хоспитализиран в лечебно заведение, което да му окаже качествена и навременна медицинска помощ.

Източник: Министерство на здравеопазването

Реклама

Exit mobile version